Начин на приготвяне
Маята се натрошава в хладка вода и със захарта се разбърква. Оставяме за 10 минути на топло да се активира. Сипва се в средата на двата вида брашно и смяното ленено семе.
С останалите продукти се замесва средно меко тесто. Оставя се 1 час да втаса. Разделя се на 13 топчета.
В тава 28 см върху хартия се нареждат 10 топки по края. Две от тях се разточват на малки кръгли кори с размер на чиния. Намазват се помежду с олио и се доразточва още малко.
Нарязваме на 10 триъгълничета. С дървено шишче, оваляно в брашно, се притискат в средата и поставяме върху всяка топка. От последната се къса малко тесто, дели се на три малки части и се оформят правоъгълници един върху друг, намазани с олио.
Навива се на руло и поставяме в средата. Останалото тесто се оформя на два тънки фитила, дълги 28 см, и се усукват като въже. Поставя се като венец край центъра.
Оставям така оформена погачата на топло за 20 минути, намазва се с отделения жълтък с 3-4 с.л. олио и поръсваме семена. Печем в загрята фурна 170°C около 40 минути, като към края покривам с фолио.
Изважда се погачата, намазваме с масло или напръскваме с вода за мека коричка и покриваме с кърпа.
Честито на всички празнуващи Димитровден, бъдете здрави и щастливи!