Начин на приготвяне
Нарежете на кубчета телешкото месо и го оваляйте хубаво с мащерката, розмарин, черен пипер, зехтин, натрошените дафинови листа и бренди. Оставете да престои 40 минути на стайна температура.
Накълцайте на едро стръковете праз заедно със зелените им части, добре почистени.
Загрейте олиото и в него задушете праза с малко сол, докато омекне. Към него прибавете телешките късчета, оваляни в брашно. Запържете за кратко, разбърквайки.
Налейте виното и деглазирайте. Щом се редуцира почти, сипете бульона, заделяйки малка част от него за доливане в процеса на готвене.
Варете под капак 1 час или малко повече, докато месцето стане крехко. Накрая разредете а останалия бульон, ако не ви се е наложило да го доливате при готвенето. Може да добавите и вода, в случай че не ви достигне течност.
Сложете доматената паста и посолете на вкус яхнията. Варете телешката яхния още 10 минути.
Забележка: Може да ползвате концентрирана паста от червени чушки или да я придобиете сами, като накиснете две сухи чушки във вода и щом се хидратират, да изстържете месцето от тях.
Поръсете Телешкото с праз яхния с прясно накълцан магданоз и поднесете гореща.
Добър апетит!