Телешко с праз яхния

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Телешко с праз яхния
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 3
25/11/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
85 мин.
Общо
100 мин.
Порции
2
"Най-вкусните яхнии са онези, приготвени с много мерак, като тази ароматна яхния с телешко и праз"

Необходими Продукти

  • телешко месо - 500 г
  • праз - 2 стръка
  • доматена паста - 2 с.л. (концентрат)
  • говежди бульон - 1.2 л
  • бренди - 50 - 70 мл
  • червено вино - 100 мл
  • дафинов лист - 2 бр. средни
  • розмарин - 1 ч.л.
  • мащерка - 1 ч.л.
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
  • зехтин - 2 - 3 с.л.
  • олио - около 50 мл
  • брашно - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете на кубчета телешкото месо и го оваляйте хубаво с мащерката, розмарин, черен пипер, зехтин, натрошените дафинови листа и бренди. Оставете да престои 40 минути на стайна температура.

Накълцайте на едро стръковете праз заедно със зелените им части, добре почистени.

Загрейте олиото и в него задушете праза с малко сол, докато омекне. Към него прибавете телешките късчета, оваляни в брашно. Запържете за кратко, разбърквайки.

Налейте виното и деглазирайте. Щом се редуцира почти, сипете бульона, заделяйки малка част от него за доливане в процеса на готвене.

Варете под капак 1 час или малко повече, докато месцето стане крехко. Накрая разредете а останалия бульон, ако не ви се е наложило да го доливате при готвенето. Може да добавите и вода, в случай че не ви достигне течност.

Сложете доматената паста и посолете на вкус яхнията. Варете телешката яхния още 10 минути.

Забележка: Може да ползвате концентрирана паста от червени чушки или да я придобиете сами, като накиснете две сухи чушки във вода и щом се хидратират, да изстържете месцето от тях.

Поръсете Телешкото с праз яхния с прясно накълцан магданоз и поднесете гореща.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: