Месеница с мас и сирене

25/11/2018
Йорданка Ковачева
отЙорданка КовачеваМастър Шеф8854973266
"Месеница по изпитана ретро рецепта - няма как да не я опитате "
Приготвяне25 мин.
Готвене35 мин.
Общо60 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо555
  • Преглеждания за месеца227
  • Преглеждания за седмицата51
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята и захарта в леко затопленото прясно мляко. Покрийте с кърпа и изчакайте да шупне за около 8 минути.

Пресейте брашното в купа и в средата направете кладенче, в което сипете шупналата мая, около 10 -15 грама от маста и започнете да размесвате с пръсти. Добавяйте си брашно докато спре да ви лепне, без да прекалявате и правите тестото твърдо.

Прехвърлете на леко набрашнен плот и продължете месенето, като си наливате по малко от маста докато изразходвате половината и лека полека вкарвате и солта.

При добавянето на мас ще започва отново да лепне, но не се тревожете, след достатъчно работа с тестото то ще придобие еластичност. Оформете го на топка и оставете да втаса за 1 час в топло помещение.

От втасалото тесто разточете 3-4 на брой кори и всяка мажете с останалата мас и поръсвайте с натрошено сирене. Завивайте на руло и после на охлюв, поставяйки в намазнена или покрита с хартия за печене тавичка.

Изчакайте месеницата да удвои обема си за около още 1 час в топло помещение или във фурната загрята до 40 градуса и след това изключена.

Намажете питката с разбит с малко олио белтък и изпечете в загрята на 180 градуса фурна за около 35-40 минути или до златист загар. Охладете върху решетка и поднесете.

Добър апетит!подобни рецепти тук

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар