Гръцка мусака с тиквички и кайма

Нина Иванова ИвановаНина Иванова ИвановаМастър Шеф5939114626
26/11/2018
Приготвяне30 мин.
Готвене70 мин.
Общо100 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо3 564
  • Преглеждания за месеца179
  • Преглеждания за седмицата64
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

  • тиквички - 3 бр. средно големи
  • лук - 1 глава
  • кайма - 400 гр. телешка
  • чесън - 1 скилидка
  • домати - 400 г обелени и нарязани на кубчета (1 консерва)
  • заквасена сметана - 200 г
  • яйца - 2 бр.
  • пармезан - 80 г
  • сол - 1/2 ч.л.
  • пипер - 1/4 ч.л. черен
  • канела - 1/4 ч.л.
  • индийско орехче - 1 щипка
  • олио - 3 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете тиквичките на кръгчета, а лука на полумесеци. Загрейте олиото в тиган и запържете леко тиквичките, а след това и лука до омекване. В тава, намазана с олио подредете един слой тиквички, като леко ги застъпвайте.

Разпределете върху тиквичките и запържения лук. В същия тиган запържете каймата, като натискате и разбърквате докато стане на трохи. Овкусете с подправките - сол, черен пипер, канела и индийското орехче.

Изсипете доматите на кубчета и отново разбъркайте. Гответе около 10 мин. или докато течността от доматите се изпари.

Изсипете сместа от кайма и домати (като отцедите, ако има останала течност) върху подредените тиквички в тавата. Отгоре подредете втори слой от тиквички.

В купа разбийте двете яйца със заквасената сметана и част от пармезана. Изсипете върху мусаката. Поръсете с останалия пармезан.

Запечете в загрята фурна на 180 C за около 30 мин. При готовност извадете гръцката мусака от фурната и оставете да се поохлади преди да нарежете и поднесете.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар