Начин на приготвяне
Нарежете тиквичките на кръгчета, а лука на полумесеци. Загрейте олиото в тиган и запържете леко тиквичките, а след това и лука до омекване. В тава, намазана с олио подредете един слой тиквички, като леко ги застъпвайте.
Разпределете върху тиквичките и запържения лук. В същия тиган запържете каймата, като натискате и разбърквате докато стане на трохи. Овкусете с подправките - сол, черен пипер, канела и индийското орехче.
Изсипете доматите на кубчета и отново разбъркайте. Гответе около 10 мин. или докато течността от доматите се изпари.
Изсипете сместа от кайма и домати (като отцедите, ако има останала течност) върху подредените тиквички в тавата. Отгоре подредете втори слой от тиквички.
В купа разбийте двете яйца със заквасената сметана и част от пармезана. Изсипете върху мусаката. Поръсете с останалия пармезан.
Запечете в загрята фурна на 180 C за около 30 мин. При готовност извадете гръцката мусака от фурната и оставете да се поохлади преди да нарежете и поднесете.
Ако рецептата ти харесва, опитай и другите ни изпитани рецепти за домашна мусака като тази класическа мусака или мусаката с тиквички.
Коментари