Начин на приготвяне
От изброените продукти замесете хубаво еластично тесто.
Оставете да удвои обема си, след което го разделете на 2 еднакви части (около 300 г едната). От тях разточете 2 кори, всяка намажете с масло и навийте на 2 отделни рула.
От другото тесто разточете още две по малки елипсовидни кори (около 180 г), като на всяка направите разрези по средата и оплитате.
Едната оплетена кора поставяте върху едното руло, другата кора по същия начин.
Двете оплетени рула поставяте в тавата и завивате в кръг.
Другото тесто разделете на 2, едната част е за центъра, а другата - за малките тестени рулца по края на тавата.
Тестото за центъра се разделя на 4 малки части и се разточват 4 елипсовидни кори, мажат се с масло редят се една върху друга.
Отстрани се режат на ленти и така се оплита плитка, завива се и центърът е готов.
Другото тесто за погачата се разточва на голяма кора, маже се с масло и се навива на руло, рулото се реже на малки рулца, които се редят по края на тавата.
От краищата се дооформя коледната питка, като се прави топче и кръстче.
Оставя се да втаса, след което се маже с разбитите жълтъци с малко мляко и олио, поръсва се със сусам.
Коледната погача се пече на 170 градуса за около 40-45 минути.