Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Питка за Кръщене с кръстче

Питка за Кръщене с кръстче

Ваня ГеоргиеваВаня Георгиева
Гуру
2k11k4k10k5
Питка за Кръщене с кръстче
Снимка: Ваня Георгиева
2 / 3
27/11/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
105 мин.
Порции
15

Необходими Продукти

  • яйца - 4 бр. (2 жълтъка за намазване)
  • прясно мляко - 600 мл
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • мая - 1 кубче (42 г)
  • захар - 3 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • олио - 6 с.л.
  • брашно - 1400 г
  • масло - 100 г за намазване на корите
  • сусам - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Замесвате хубаво гладко и еластично тесто. Оставяте го да втаса, след което отрязвате една топка около 180 г и поставете по средата на тавата, отрязвате още 3 части тесто по 260 г, разточвате ги на 3 обли кори.

Подредете ги една върху друга, като ги намазвате с масло, разрязвате на 12 части, всяко листо цепвате по средата и промушвате отдолу нагоре.

Готовите листа подредете върху топката тесто, което е вече втасало в тавата.

От другата голяма част тесто разточете голяма кора, намажете с масло, навийте на рехаво руло и нарязвате на малки рулца.

Започнете да редите рулцата отляво надясно покрай тавата, а останалите от вътрешната страна, като избирате по малките.

От останалото тесто оформете центъра на питката, като разточите 2 малки обли кори, намазани по средата с масло, разрежете на 6 части, цепнете по средата и промушете за да получите дълги листенца.

Поставете ги отгоре по средата на питката, едно малко топче тесто се поставя по средата им и кръстче, което се изрязва с остър нож.

Оставете питката да втаса, след което намажете с разбит жълтък с малко мляко и олио.

Печете питката за кръщене в загрята фурна на 160 градуса за около 45 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: