Начин на приготвяне
Пилешките бутчета се измиват и оставят да се изцедят от водата.
За маринатата в купа се смесват майонезата и доматеното пюре, червения пипер, сол и черен пипер на вкус и при непрекъснато разбъркване се добавя и олиото. След като сместа стане хомогенна, с нея се намазват пилешките бедра от всички страни и се оставят да се мариноват поне за 30 минути.
В тиган се загрява олиото и маслото и първо се задушава грахът, след това към него се добавят наситнените скилидки чесън и листенцата мента. Дърпа се от котлона.
Картофите и морковите се обелват и с помощта на нож за кашкавал се нарязват на вълнообразни кръгчета или полумесеци.
Бейби печурките се измиват под течаща студена вода и леко им се изрязват пънчетата. Ако има по-едри гъби, се разполовяват.
Всички зеленчуци (картофи, грах, моркови, гъби) се прехвърлят в намазнена тавичка. Поръсват се със сол, черен пипер и се добавя малко гореща вода, колкото леко да ги покрие. Разбъркват се и се разпределят равномерно в тавата. Отгоре се нареждат намазаните с маринатата пилешки бедра, обърнати с кожата нагоре, поръсват се с тънка струйка олио.
Тавата се покрива с разрязан на половина плик за печене (да се получи лист), като краищата му се подгъват, така че да не излизат извън тавата.
Ястието се слага да се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна на средна решетка и включен вентилатор около 1 час.
След това внимателно се отстранява листа от плика за печене и тавата се връща във фурната за още 10 - 15 минути, до получаването на апетитен загар на пилешките бутчета със зеленчуци.
Пилешките бутчета се поднасят топли, гарнирани с пъстрите печени зеленчуци и отделилият се сос при печенето.
Добър апетит!