Начин на приготвяне
Брашното тип 00 е най-високо рафинираното брашно в италианската категоризация. Важно е да знаете, че това брашно може да бъде два вида - от твърда (grano duro) или мека пшеница (grano tenero). Това от мека пшеница е еквивалент на нашето брашно тип 500, подходящо за по-фини теста и прецизно разточване, а семолината е нещо като пшеничен грис или брашно от твърда пшеница. Това брашно е с по-голямо съдържание на глутен и на него се дължи тази жилавост на пастата. Само паста, приготвена с правилните пропорции подходящо брашно, може да стигне до ниво на сваряване ал денте.
Наскоро една приятелка ме подсети, че не е никак трудно да си направиш домашна паста и през уикенда извадих машината за паста. Уверявам, че когато опитате домашната прясна паста, тази от магазина никога вече няма да ви се струва толкова вкусна. Реално с изчакването на тестото направата на домашна паста отнема максимум час. Сварява се по-бързо от другата, което значи, че и с приготвянето ще спестите време.
Предлагам ви няколко лесни стъпки, за да си направите домашната паста и една идея за поднасяне.
За пастата освен подбора на брашно важното е да използвате яйца със стайна температура (има варианти, в които пастата се приготвя само с жълтъци). За замесването и разточването ѝ може да използвате кухненски робот или миксер приставки за месене и машинка за паста, но може да омесите тестото на ръце и да разточите с точилка.
Смесваме двете брашна и правим кладенче в средата. В кладенчето слагаме яйцата и замесваме, докато получим хомогенно лепкаво тесто. В никакъв случай не премесвайте. Може да използвате и купа за замесването. Ако използвате кухненски робот, сложете всичко заедно, завъртете за кратко и доомесете на ръце.
Готовото тесто оставяме да почине в хладилник. След 20-30 мин го изваждаме, разтегляме леко и прекарваме през машинката - първо през най-широкия възможен отвор и постепенно намаляваме, докато получим необходимата дебелина на пастата. Дооформяме малко с нож и минаваме от другата страна на машинката, която ще нареже пастата на избраната от нас форма, в случая талиатели.
Получената паста можем да оставим малко да се стегне и засъхне и след това да сготвим или съхраним за друг ден, но можем и да я сварим веднага. Пастата се вари се за около 3-4 мин максимум. Аз лично не слагам сол в тестото, но задължително варя пастата в подсолена вода.
За соса:
Запържваме скълцания чесън в малко зехтин. Добавяме консервата с риба тон, граха, сол, черен пипер и малко от водата, в която сме варили пастата. Слагаме и самата паста в тигана, разбъркваме.
Към готовата паста добавяме нарязаният на ситно босилек. Сервираме с домати на кубчета и пармезан. Завършваме с няколко капки зехтин.