Начин на приготвяне
Скумриите се филетират, без да се отстранява кожата. От главите, опашките и костите може да приготвите бульон и да го замразите.
Филетата скумрия се подправят със сол, черен пипер, сока от 1/2 лимон и 2 с.л. зехтин. Оставят се настрани да се овкусят.
През това време се приготвят зеленчуците за плънката. Морковите и лукът се обелват и нарязват на лентички. Чушките се почистват от семената и също се режат на тънки ивички. Чесънът и копърът се наситняват.
В тиган се сипва останалия зехтин и зеленчуците (морковите, чушките, лука) се задушават до омекване. Чесънът се добавя най-накрая вече при изключен котлон, за да не изгори и да горчи. Плънката се овкусява със сол и черен пипер на вкус.
Филетата скумрия се изпичат на скара или грил тиган за няколко минути от двете страни, като първо се пекат от към кожата.
Във всяко филе изпечена скумрия се слага от зеленчуковата плънка, завива се на руло.
Рулцата от скумрия се поднасят топли, по две на порция, поръсени със ситно нарязан копър и гарнирани с резенчета лимон.
По желание преди сервиране може да ги полеете със сока от останалия половин лимон.
Добър апетит!