Начин на приготвяне
Най-напред започваме с почистването на главата кромид лук, моркова, картофа и спанака. Важно е спанакът да се измие и да се остави да се отцеди, докато тече подготовката на останалите съставки на супата. Добре е да използвате ситен гевгир, защото ако ще готвите със спанак от магазинната мрежа, който е пакетиран, той е нарязан на ситно и е възможно да изтече през дупките на гевгира, ако са по-едри. Ако той е пресен, не накълцан и замразен, просто оставете листенцата цели, докато се отцедят, а след това си нарежете на 4 парчета всяко. Могат да бъдат накъсани също – не е нужно да се режат специално с нож.
Измиваме спанака и го отстраняваме да се отцеди. През това време измиваме главата лук, моркова и картофа – важно е, преди да бъдат обелени, зеленчуците да бъдат измивани, за да се премахнат нитрати, останали по повърхността на зеленчука. След това те се обелват и настъргват на едро ренде.
Всичко това се изсипва в тенджера с предварително загряното олио и се добавят мащерката, солта и чубрицата, като внимаваме в тях да не са попаднали по-твърди пръчици от стъблата на подправките – съвет, защото производителите често ги пропускат при пакетирането на подправки. Не препържваме съставките, просто се възползваме от възможностите на термичната обработка, за да могат ароматите на подправките да се пропият в съставките.
Добавяме съм тях спанака, който вече се е освободил от излишната вода и добавяме вода около 600 мл, като винаги добавяме топла вода и никога студена, независимо каква супа приготвяме.
Варим на слаб огън, докато всички съставки се сварят напълно и докато по-дебелите жилки на спанака омекнат - трябва да внимавате за тях.
След като ястието е готово, го оставяме да се охлади и пасираме с помощта на пасатор.
Идея за сервиране можете да вземете от снимките, които съм предоставила към рецептата, гарнирах спаначената кремсупа с малко сметана за готвене. Вие можете да използвате и лъжица мляко и листенце пресен босилек към украсата.