Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Питка със сирене и спанак

Питка със сирене и спанак

Питка със сирене и спанак
Снимка: Елена Стефанова Йорданова
1 / 6
28/11/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
150 мин.
Общо
180 мин.
Порции
12
"Не може така - само питка без нищо, затова на нашата сложихме и сирене, и спанак и...страхотна стана"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 300 мл
  • яйца - 1 бр. +1 белтък
  • мая - 25 г прясна
  • олио - 4 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • брашно - 700 г
  • За плънката
  • спанак - 200 г пресен
  • сирене - 200 г
  • яйца - 1 бр.
  • олио - 1 с.л.
  • За намазване
  • жълтъци - 1 бр.
  • прясно мляко - 1 с.л.
  • зехтин - 1 ч.л.
  • сусам - 2 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Изсипете всички течни съставки+захарта в хлебопекарната. Прибавете начупената мая и изсипете равномерно 600 г от брашното.

Поръсете със солта и включете на програма месене и втасване. По време на месенето добавяйте от останалото брашно, докато тестото спре да лепне по стените.

През това време пригответе плънката. Загрейте мазнината и сложете почистения, измит и нарязан спанак. Запържете за кратко, като разбърквате. Махнете от огъня и оставете да се охлади.

Към охладения спанак прибавете натрошеното сирене, яйцето и разбъркайте. Втасалото тесто разделете на топки с големината на яйце. Върху набрашнен плот от всяка топка оформете малък кръг.

В средата на всеки диск сложете по една с.л.от плънката и затворете. В набрашнена форма наредете топките със затворената част надолу. Покрийте и оставете да втаса повторно.

Размийте жълтъка с млякото, зехтина и с помощта на четка намажете питката. Поръсете със сусам. Изпечете в загрята фурна на 180 градуса около 40 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: