Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Пълнена Питка»Питка със спанак и колбас

Питка със спанак и колбас

Добринка ПетковаДобринка Петкова
Мастър Шеф
1k7k2k8k6
Питка със спанак и колбас
Снимка: Добринка Петкова
1 / 4
13/08/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
8
"Възползвайте се от щедрите дарове на пролетта и сложете на трапезата си ароматна и мека питка със спанак"

Необходими Продукти

  • брашно - 600 - 700 г
  • мая - 1/2 кубче (21 г)
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 2 ч.л.
  • вода - 300 мл топла
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • яйца - 1 бр. +1 белтък
  • зехтин - 2 с.л.
  • за зелената плънка
  • спанак - 300 г (може и замразен)
  • праз - 1 стрък
  • чушки - 1 бр. суха
  • сирене - 150 г
  • за плънката в средата
  • колбаси - 50 г шпек салам
  • топено сирене - 50 г
  • кашкавал - 50 г
  • жълтъци - 1 бр. за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята заедно със захарта се разтваря в топлата вода.

Пресейте брашното и направете кладенче. Поръсете солта по края.

Изсипете маята, зехтина, цялото яйце, белтъка и млякото. Замесете тесто и оставете да втаса.

В малко зехтин задушете спанака, праза и сухата чушка. Оставете да се охлади и добавете сиренето.

Разделете тестото на две части. Едната част разточете на не много тънка кора. В средата поставете една купичка, за да очертаете центъра.

По края на кората разпределете спаначената плънка. В средата подредете парчетата салам, топеното сирене и настъргания кашкавал.

Разточете втората кора и покрийте с нея продуктите. Пак сложете купичката в среда, леко натиснете за да се очертае.

Нарежете питката отстрани на 16 парчета. Усучете ги по един път. Оставете да втаса и я намажете с разбит жълтък с прясно мляко.

Поръсете пълнената питка в средата с маково семе и печете на 200 градуса около 40 минути.

Питката със спанак и колбас е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Добринка Петкова
Добринка Петкова
В рецептата съм пропуснала 150г сирене за плънката със спанак,което се добавя накрая.
19.09.2016 14:40