Начин на приготвяне
Приготвяне на соса: Сложете пуешкото в голяма купа. Добавете гранулираните чесън и лук, резенето, магданоза, босилека, солта и черния пипер и омесете добре.
Загрейте 1 ч. л. от зехтина в голяма тенджера на умерено слаб огън. Добавете лука и гответе около 5 минути, докато омекне, без да се препържва. Сложете чесъна и оставете да пусне аромата си за 1 минута.
Прехвърлете чесъна и лука в купа, усилете котлона на средно висока степен, добавете останалата 1 ч. л. зехтин и каймата с подправките, като я раздробите с дървена лъжица. Гответе 10 минути или до готовност.
Сипете виното и оставете да се изпари за около 3 минути. Върнете лука и чесъна в тенджерата, разкъсайте с ръце доматите и ги добавете.
Когато сосът започне да завира, намалете огъня на умерен към слаб и оставете да къкри 1 час. Опитайте на вкус и добавете още сол и/или черен пипер, ако е нужно. Ако сосът е малко кисел, вместо да добавяте захар, неутрализирайте киселинността с щипка сода.
Приготвяне на лазанята и печене: Загрейте фурната на 175°С. С ренде тип мандолина (стр. 218) нарежете зеленчуците на тънки филийки.
Разнесете тънък слой от соса (около ⅕) на дъното на тавата. Поръсете с ⅕ от настърганата моцарела. Отгоре подредете половината филийки тиквички. Продължете, като направите още 4 реда сос, сирене и зеленчуци и завършите с тиквички, сос и моцарела.
Сложете лазанята във фурната и печете 45 минути до 1 час, докато зеленчуците са готови.
Включете грила на фурната. Извадете тавата и отцедете в мивката излишната течност (за разлика от традиционните кори за лазаня, зеленчуковите пускат много течност). Поставете тавата под грила и печете около 5 минути, докато моцарелата се запече.
Извадете лазанята от фурната, оставете 10 минути да поизстине, разрежете и сервирайте.
Източник: Издателска къща Хермес
Из книгата: ХРАНА, ЗДРАВЕ И ЩАСТИЕ на Опра Уинфри