Gotvach.bg»Рецепти»Паста»Лазаня»Лазаня с Пуешко от Опра Уинфри

Лазаня с Пуешко от Опра Уинфри

AdminAdmin
Администратор
215715342k
Лазаня с Пуешко от Опра Уинфри
Снимка: Admin
1 / 2
28/11/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
6
"А да знаете само каква Лазаня с пуешко прави Опра Уинфри, легенди се носят за нея"

Необходими Продукти

  • кори за лазаня - 1 пакет
  • тиквички - 2 големи
  • ряпа - 1 бяла или жълта, (или глава целина)
  • патладжани - 1 голям тънък, обелен по желание
  • моцарела - 225 г, нискомаслена и настъргана
  • За соса
  • кайма - 350 г от пуешки гърди без тлъстини
  • чесън - 2 ч.л. гранулиран
  • лук - 2 ч.л. гранулиран
  • резене - ½ ч.л. млени семена
  • магданоз - пресен, 3 с.л. ситно накълцан
  • босилек - пресен, 1½ с.л. ситно накълцан
  • сол - 2 ч.л.
  • черен пипер - ¾ ч.л. прясно смлян
  • зехтин - 2 ч.л. екстра върджин
  • лук - 1 глава ситно нарязана
  • чесън - пресен, 1½ с.л. накълцан
  • бяло вино - ⅓ чаша сухо бяло вино
  • домати - 2 консерви (по 800 г) със сока
  • сода бикарбонат - 1 щипка (по желание)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Приготвяне на соса: Сложете пуешкото в голяма купа. Добавете гранулираните чесън и лук, резенето, магданоза, босилека, солта и черния пипер и омесете добре.

Загрейте 1 ч. л. от зехтина в голяма тенджера на умерено слаб огън. Добавете лука и гответе около 5 минути, докато омекне, без да се препържва. Сложете чесъна и оставете да пусне аромата си за 1 минута.

Прехвърлете чесъна и лука в купа, усилете котлона на средно висока степен, добавете останалата 1 ч. л. зехтин и каймата с подправките, като я раздробите с дървена лъжица. Гответе 10 минути или до готовност.

Сипете виното и оставете да се изпари за около 3 минути. Върнете лука и чесъна в тенджерата, разкъсайте с ръце доматите и ги добавете.

Когато сосът започне да завира, намалете огъня на умерен към слаб и оставете да къкри 1 час. Опитайте на вкус и добавете още сол и/или черен пипер, ако е нужно. Ако сосът е малко кисел, вместо да добавяте захар, неутрализирайте киселинността с щипка сода.

Приготвяне на лазанята и печене: Загрейте фурната на 175°С. С ренде тип мандолина (стр. 218) нарежете зеленчуците на тънки филийки.

Разнесете тънък слой от соса (около ⅕) на дъното на тавата. Поръсете с ⅕ от настърганата моцарела. Отгоре подредете половината филийки тиквички. Продължете, като направите още 4 реда сос, сирене и зеленчуци и завършите с тиквички, сос и моцарела.

Сложете лазанята във фурната и печете 45 минути до 1 час, докато зеленчуците са готови.

Включете грила на фурната. Извадете тавата и отцедете в мивката излишната течност (за разлика от традиционните кори за лазаня, зеленчуковите пускат много течност). Поставете тавата под грила и печете около 5 минути, докато моцарелата се запече.

Извадете лазанята от фурната, оставете 10 минути да поизстине, разрежете и сервирайте.

Източник: Издателска къща Хермес

Из книгата: ХРАНА, ЗДРАВЕ И ЩАСТИЕ на Опра Уинфри

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: