Начин на приготвяне
В голям съд – тенджера или леген, предназначен само за употреба в кухнята, започваме да режем зелките на ситно, а обелените цвекла и моркови – рендосваме. След като всичко е подготвено, хубаво разбъркваме всичко – може и с ръка.
В добре измитите буркани пълним от сместа, като леко притискаме. Първоначално може да си направим соления разтвор в двойна доза – 2 литра вода с 4 с.л. сол и ако не стигне да си направим още малко.
Наливаме от него в бурканите докато зелето не се покрие – до гърлото, не повече. Затваряме стабилно капачките и разклащаме! Оставяме ги на тъмно и хладно място, като всеки ден ги навестяваме и разклащаме.
Така след 3 седмици, ще имате готово зеле с цвекло и моркови, които директно ше можете да си хапнете като туршийка / гарнитура или да добавите изцедени в салата!