Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Пълнен хляб»Чеснов хляб с пълнеж от моцарела

Чеснов хляб с пълнеж от моцарела

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Чеснов хляб с пълнеж от моцарела
Снимка: Yordanka Kovacheva
8 / 10
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
45 мин.
Порции
6
"Има ли такъв ароматен хляб с пълнеж от моцарела на масата, друго не ни трябва"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г + за доизмесване
  • вода - 290 мл
  • зехтин - 20 мл + за намазване
  • захар - 15 г
  • сол - 10 г
  • мая - 20 г жива
  • моцарела - 150 г прясна
  • кайенски пипер - 2 чушлета, сухи
  • масло - 15 г
  • магданоз - 1 - 2 стръка
  • чесън - 2 скилидки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в половината от водичката, леко затоплена до телесна температура. Сипете захарта, разбъркайте и оставете да шупне за 7-8 минути на топло, покривайки съда с кърпа.

Пресейте брашното в купа и направете кладенче. В него сипете останалата затоплена вода, зехтина, солта и шупналата мая. Замесете гладо, нелепнещо тесто, добавяйки си брашно, ако е нужно.

Включете фурната да загрее до 60 градуса и вътре поставете огнеупорен съд с вода, от която да се генерира пара.

Тестото разточете на кръгла кора, сравнително дебела, и намажете със зехтин. Нарежете и подредете в центъра моцарелата. Разпределете върху нея едната скилидка чесън- счукана или фино настъргана, по желание може да сложите и повече. Натрошете и сухите люти чушлета. От тях също сложете повече, ако обичате много пикантно.

Подгънете краищата на кората навътре към центъра и обърнете така образуваната обла топка тесто. С нож направете плитки прорези по повърхността с форми желани от вас.

Поставете хляба в тавичка с диаметър 22 -23 см. предварително намаслена или покрита с хартия за печене. Пъхнете във фурната, в която вече се е генерирана пара, и оставете да бухне за около 25-30 минути при 60 градуса.

Без да отваряте фурната увеличете градусите до 200 и печете 25 минути или до тъмно златист загар.

Готовия хляб намажете с паста, приготвена от маслото, другата счукана скилидка чесън и ситно скълцан магданоз. Оставете да изстине върху решетка и поднесете.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: