Начин на приготвяне
Накиснете боба от вечерта във вода и го оставете да набъбне за 1 нощ. На сутринта го измийте, сложете го в тенджера и налейте 1 л и 500 мл вода.
Добавете ситно нарязаните лук, пипер, целина, джинджифил и морков, червения пипер и малко олио. Варете на тих огън до омекване на боба. Щом го свалите от котлона, овкусете със солта и черния пипер, канелата, бахара, ситно нарязания домат, доматеното пюре, размито във вода, и наситнените джоджен, девесил и салвия.
Поставете в тавичка изчистената от семките тиква, напълнете я с бобената смес, полейте с останалото олио. В тавичката сипете вода и печете в умерена фурна на 200 градуса, докато се опече тиквата.
Следете и при нужда доливайте вода в тавичката, за да не загори при печенето.
Това е много хранителна и полезна веганска рецепта.