Начин на приготвяне
Ахиако креоло е кубинско национално ястие, което може да бъде приготвено с месо или само от зеленчуци. В тази рецепта ще ви покажа Ахиако креоло с пиле.
Накълцайте 1 глава лук и зелената чушка на ситно и ги сложете в зехтина на умерен огън да се позапържат и омекнат. Пилето направете на порции и натъркайте със черен пипер и двете счукани скилидки чесън. Сложете месото при лука и също запържете.
Обелете и нарежете картофите, морковите и тиквата на парченца. Сипете при всичко останало, посолете и разбъркайте.
Налейте вода, колкото да покрива продуктите, и разтворете в нея зеленчуковия бульон. Сложете дафиновите листа и оставете да къкри 20 минути на умерен огън. Добавете доматите- настъргани, лютия пипер, царевицата, нарязана на дебели кръгчета и кориандъра, ситно накълцан.
Варете още около 20 минути без да се притеснявате, че част от картофите ще се разпаднат- типично за това ястие е да има намачкани картофки, които да придадат гъстота на бульона. Доливайте си водичка, колкото е необходимо.
Готовото ястие може да поднесете веднага или да приготвите към него вкусна добавка от нарязано авокадо, смесено с каперси и цедено кисело мляко.
Друг вариант е да приготвите салса верде от ситно накълцан лук, чесън, магданоз, зехтин и оцет и да добавите по лъжица-две във всяка порция.
Една експлозия от вкусове, която всеки трябва да опита!
Добър апетит!
Коментари