Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Тиквеник»Селска баница с тиква (ябълки) и ръчно точени кори

Селска баница с тиква (ябълки) и ръчно точени кори

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Селска баница с тиква (ябълки) и ръчно точени кори
Снимка: marcheva14
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
55 мин.
Общо
75 мин.
Порции
6
"Да станеш рано сутринта, да приготвиш за семейството селска баница с ръчно точени кори - има ли по-голяма обич?"

Необходими Продукти

  • ТЕСТО
  • вода - 300 мл топла
  • оцет - 1 ч . л.
  • олио - 2 с . л.
  • сол - 1 ч . л.
  • брашно - около 500 - 600 г + за разточване
  • ПЛЪНКА
  • тиква - около 500 - 600 г (вместо тиква, може ябълки)
  • олио - 8 с.л.
  • захар - на вкус
  • канела - 1 ч . л.
  • джинджифил - 1 ч . л.
  • орехи - около 3 шепи ядки, начупени на едро
  • стафиди - около 2 шепи
  • пудра захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 180 градуса.

Кръгла тава с диаметър около 32 -34 см, добре намаслена с масло.

В купата на миксера се изсипва топлата вода, оцета, олиото, солта и се прибавя брашното. На бавна скорост се замесва тесто, докато стане хубава гладка нелепнеща топка и се отлепи от стените на купата. Готовото тесто се изважда, леко се премесва и се дели на 4 равни части, които се оформят на топки. Всяка топка тесто е около 200-210 г.

Поставят се в тавичка с посипано брашно, покриват се с кърпа и се оставят за не по-малко от 20 минути да отпочинат. През това време се настъргва тиквата /ябълките на ренде, добавят се орехите, канелата, джинджифилът. Ако се получи течност се оцежда, за да не стане глетаво тестото при печене.

Всяко топче тесто се поръсва с брашно и с точилка се разточва много тънко, около 40-45 см в диаметър. Поръсва се с 2 ч.л. от мазнината, разпределя се с четка навсякъде и отгоре се поръсва плънката и захар на вкус на случаен принцип.

Завива се на рехаво руло, свива се като охлюв и се поставя по средата на тавичката. Останалите топки тесто се разточват по същия начин на тънки кори, поръсват се с плънка, захар и се завиват около охлюва. Оформената баница леко се намазва с останалата мазнина, като се внимава да не се натиска, за да не се сплескат рулата.

Баницата с тиква се пече до златисто на 180 градуса около 50-60 мин. След като е напълно охладена се поръсва обилно с пудра захар.

Източник: Кулинарен блог Щъркелово гнездо

Забележка: Тестото за удобство и бързина е замесено в миксер, но по рецепта се замесва на ръка. Плънката е сурова и не се обработва предварително на котлон.

За да не се овлажнява плънката прекалено, когато е настъргана не се добавя захар в нея, а захарта се посипва с шепа директно върху нея. Така се избягва отцеждането на водата.

Посочената рецепта в случая е приготвена с ябълки.

По рецепта мазнината е основно олио, само 8 с. л., но в случая е смесена и с масло, около 50 г разтопено, за по-добър аромат, въпрос на личен избор е.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
510
40
30
20
10
Дай твоята оценка: