Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Каракачанска баница с ръчно дърпани кори

Каракачанска баница с ръчно дърпани кори

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Каракачанска баница с ръчно дърпани кори
Снимка: Мария Симова
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
8
"Да видим сега колко сте сръчни - можете ли да приготвите Каракачанска баница с ръчно дърпани кори"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • брашно - около 800 г /тип 450/
  • сол - 1 ч.л.
  • вода - около 350 мл топла
  • мазнина - 200 мл (олио, масло, мас или смес от трите)
  • сирене - около 200 г (може и повече или по - малко)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В дълбока купa пресейте брашното и оформете кладенче. В него прибавете солта и налейте топлата вода, разбъркайте и започнете да месите тестото. След като тестото спре да лепи по пръстите, не прибавяйте брашно и доомесвате, докато при разрез вътре в тестото са се образували въздушни мехури.

От тестото оформете малки, колкото яйце, топки, които подреждате върху набрашнен плот и завивате с чиста кърпа. Оставяте така за не по-малко от 20 минути.

През това време натрошете сиренето и затоплете мазнината (не гореща).

Потопете няколко топки в мазнината и ги оваляйте от всички страни. Намажете тавата с твърда мас или масло и започнете да дърпате (разтегляте) топчетата едно по едно с пръсти на тънка кора.

Поставете кората в средата на тавата и разтегляте да стигне до края на тавата, поръсвате с малко мазнина и сирене и продължавате със останалите топчета. Намазнете последната кора (без да поръсвате сирене) с останалото олио, подвийте и леко разплескайте краищата, за да заеме цялото дъно на тавата с диаметър 36 см.

Поставете тавата в предварително нагрята на 200 градуса фурна, след като започне да се надува баницата, намалете градусите на 180.

Докато се пече, тя се издува като купол в средата. След като добие златисто кафяв загар, можете да я покриете с парче фолио, за да не прегаря отгоре, печете около 35-40 минути. Извадете готовата дърпана баница от фурната и леко с пръсти напръскайте със студена вода, завийте веднага и така за около 10 минути да се задуши.

Нарежете баницата първо на кръст (на 4), после отново на кръст (на 8) парчета, сервирайте топла.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: