Начин на приготвяне
Подгответе си всички продукти, като почистите и нарежете зеления фасул на едро, чесъна - на ситно. Месото трябва да е на парчета, затова най лесно е да помолите да ви го нарежат в месарницата, поради това че има кости, които в домашни условия е по-трудоемко да режете с подходяща кухненска тесличка. Ако все пак решите да го правите, имайте предвид, че трябва да внимавате да не начупвате костта, тъй като в паелята биха се разпространили малки остри парченца, създаващи дискофорт при консумацията. Използваме заешко и пилешко месо с кости поради това, че е по-крехко.
Загрейте зехтина и в него запържете накълцаното месо. Добавете чесъна и настърганите домати и разбъркайте за минута-две.
Налейте бульона (за предпочитане горещ) и оставете да къкри на умерен огън 20 минути.
Сложете зеленият фасул, артишока, сол на вкус и шафрана, а след няколко минути - и ориза бомба. Варете 30 минути или до цялостно поемане на течността. На половината от това време намалете огъня до слаб. Дори и да загори леко по дъното, не бъркайте! Паелята не се бърка, а загорялата коричка по дъното е обичана от всички испанци, които винаги се борят кой да я хапне.
Към края на варенето добавете едрия смилянски боб.
Готовото ястие оставете да престои 10 минути покрито с кърпа и тогава поднесете. Гарнирайте с лимон, нарязан на четвъртинки.
Забележка: За тези количества и такава голяма паеля би било трудно да се приготви на котлон, а само на огън или газ посредством специалният уред за паеля - паейеро. Би било в разрез с истинската технология на приготвяне на това ястие, но тъй като в България трудно се намира такъв уред, то може да запечете във фурна като при стандартно готвене на ориз.