Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Паеля»Паеля със заешко и пилешко месо

Паеля със заешко и пилешко месо

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Паеля със заешко и пилешко месо
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 6
05/12/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
65 мин.
Общо
95 мин.
Порции
7
"Казват, че това е най-вкусната паеля, която човек може да опита, но вие трябва да проверите сами дали е вярно"

Необходими Продукти

  • ориз - 500 г бомба
  • пиле - 300 г (бутчета, плешки)
  • заек - 200 г
  • зелен фасул - 100 - 120 г плосък
  • смилянски боб - 60 - 70 г сварен, бял
  • артишок - 4 бр. (по желание)
  • домати - 100 г настъргани
  • чесън - 2 - 3 скилидки
  • пилешки бульон - 2 л
  • шафран - 3 щипки
  • сол - на вкус
  • зехтин - 100 - 110 мл
  • лимони - 2 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Подгответе си всички продукти, като почистите и нарежете зеления фасул на едро, чесъна - на ситно. Месото трябва да е на парчета, затова най лесно е да помолите да ви го нарежат в месарницата, поради това че има кости, които в домашни условия е по-трудоемко да режете с подходяща кухненска тесличка. Ако все пак решите да го правите, имайте предвид, че трябва да внимавате да не начупвате костта, тъй като в паелята биха се разпространили малки остри парченца, създаващи дискофорт при консумацията. Използваме заешко и пилешко месо с кости поради това, че е по-крехко.

Загрейте зехтина и в него запържете накълцаното месо. Добавете чесъна и настърганите домати и разбъркайте за минута-две.

Налейте бульона (за предпочитане горещ) и оставете да къкри на умерен огън 20 минути.

Сложете зеленият фасул, артишока, сол на вкус и шафрана, а след няколко минути - и ориза бомба. Варете 30 минути или до цялостно поемане на течността. На половината от това време намалете огъня до слаб. Дори и да загори леко по дъното, не бъркайте! Паелята не се бърка, а загорялата коричка по дъното е обичана от всички испанци, които винаги се борят кой да я хапне.

Към края на варенето добавете едрия смилянски боб.

Готовото ястие оставете да престои 10 минути покрито с кърпа и тогава поднесете. Гарнирайте с лимон, нарязан на четвъртинки.

Забележка: За тези количества и такава голяма паеля би било трудно да се приготви на котлон, а само на огън или газ посредством специалният уред за паеля - паейеро. Би било в разрез с истинската технология на приготвяне на това ястие, но тъй като в България трудно се намира такъв уред, то може да запечете във фурна като при стандартно готвене на ориз.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: