Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Качамак»Полента с италианска наденица и гъби

Полента с италианска наденица и гъби

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Полента с италианска наденица и гъби3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
40 мин.
Порции
8
"Знаете какво е полента, сега опитайте този уникален вариант с наденица и гъби - пръстите ще си оближете"

Необходими Продукти

  • полента - 400 г
  • вода - 2.5 л ( зеленчуков бульон)
  • мащерка - 3 щипки суха
  • Сос
  • лук - 1 глава
  • наденица - 200 г пикантна
  • печурки - 400 г
  • сушени манатарки - 100 г
  • мащерка - 2 щипки
  • сол - на вкус
  • черен пипер - 1/2 ч.л. смлян
  • зехтин - за готвене
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Полента

В тенджера с дебело дъно се сипват 2.5 л вода с 1/2 с.л. сол или се приготвя зеленчуков бульон. Ползвала съм кубче бульон на Star, той има достатъчно сол и не се добавя повече. Тенджерата се поставя на силен котлон и щом се появят мехурчета по дъното ѝ, се намалява температурата и се изсипва бавно полентата при непрекъснато и енергично разбъркване, така ще се избегне образуването на бучки в полентата. Разбъркването продължава до момента, в който ще се появят мехури. Сваля се от котлона, разбърква се още за кратко, похлупва се и се оставя настрана, като периодично се разбърква, да не се получи плътна кора.

Сос

Сушените гъби се накисват във вода за 15/20 мин. След това се нарязват на дребно. Печурките се обелват и нарязват на филийки. Лукът се наситнява.

В дълбок тиган се сипва зехтин и се добавя наситнената глава лук. Разбърква се за 2-3 мин или докато омекне, и се прибавя наденицата, нарязана на ситно, двата вида гъби на филийки и подправките. Ако се ползва широка наденица, предварително се отстранява обелката ѝ. Добавят се и доматите, малко сол, черен пипер и мащерка. Сместа се оставя още за 15 мин на котлон да къкри. Сваля се от котлона.

Сервира се голяма порция полента, разпределя се из чинията и се залива със сос.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: