Содена питка Смирение за Бъдни вечер

07/12/2018
"Има дни, в които трябва да се надмогнеш, да сведеш глава и смирено да благодариш за всичко хубаво, което имаш "
Приготвяне15 мин.
Готвене30 мин.
Общо45 мин.
Порции8
Сготви+1 точки
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо4 145
  • Преглеждания за месеца5
  • Преглеждания за седмицата2
  • Рейтинг4 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

За късмети са ви нужни монета (1 лев) и малко клонче от дрян (3-4 см голямо).

Разбъркваме брашното със содата за хляб, която сме активирали с ябълковия оцет (благодарение на него питката става пухкава) и солта. Постепенно добавяме малко водичка и замесваме с ръце меко тесто. Месим го няколко минути.

Намазняваме тавата и поръсваме с малко брашно по дъното (за да може после питката лесно да се отдели от тавата). Разстиламе тестото в тавата и внимателно скриваме, поставяйки в тестото двата късмета - дряновата клонка и монетата (предварително измита), като е желателно да няма видими следи къде са поставени.

По време на това действие изричаме наричане – с пожелание монетата - парата – да донесе късмет на този, на който се падне, а дряновата клонка – да дари с крепко здраве късметлията.

С пръсти уплътняваме и изравняваме содения хляб. По желание може отгоре да изрисуваме точици с помощта на вилица. Печем на 200 градуса, за около 30-35 минути. Като е готова и я извадим от фурната или пещта, с ръка я напръскваме с малко водица и я покриваме с кърпица.

Благодарим за хляба и Смирението в дома ни! Най-възрастният в дома разчупва питката, като нарича първото парче да е за къщата. После се дава на най-големия…и така до най-малките в семейството. Следва най-голямото вълнение – на кой какъв късмет ще се падне! И на който му се е паднала паричката или дрянчето за здраве, си я слага под възглавницата за през нощта – за сбъдване.

Нека традицията на Бъдни Вечер, когато цялото семейство си е по семейно му, сбрано в уют, тъй да се запази и да пребъдва във времето!

Чудно Вкусно! подобни рецепти тук

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар