Начин на приготвяне
По желание пресяваме брашното. Добавяме към него 2 яйца и белтъка от 3 тото, а жълтъка отделяме и запазваме за накрая. Предварително ни е разтворена в хладка водичка кубчето мая – прибавяме и нея към сместа. Следва по равно за баланс – 1 с.л. сол и 1 с.л. захар. И елементите, отличаващи богатата празнична погача Слънце от другите питки и погачи, са двата вида мляко – прясно и кисело, които също добавяме към общата смес.
Омесваме пухкаво тесто и разделяме на 9 части. Оформяме ги на топки. В кръгла тава нежно намазнена и фино с брашно ръсната, подреждаме 8 топки в кръга и 9-тата в центъра, и така да се получи фигурата Слънце с 8 лъчи!
По желание, когато се разделя тестото на 9 топки, може да се отдели малко тесто за изплитане на плитка или друга декорация - украса.
Жълтъка, който си отделихме в началото, разбъркваме с виличка и намазваме погачата със силиконова специализирана четчица, за да постигнем при изпичането ѝ златист ефект - да е като златно Слънце. Пече се на 200 градуса, минутите са според фурната, като се съблюдава златистата коричка да не загори.
Така вече изпечена погача Слънце с пожелания се намазва отгоре с масло и се завива, за да си остане пухкава и мека!
Красота!
Тази богата и красива погача Слънце е достойна за всички празници рождени дни, именни дни, кръщенета, прощъпулник и други поводи, тъй като е с наричане - Светлина по пътя на живота!
Изключително подходяща погача за празничната новогодишна нощ, омесена с пожелания и наричане за слънчева и светла нова година за всички, и големи и мънички!
Чудно Вкусно!