Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Пухкава Коледна Питка

Пухкава Коледна Питка

Пухкава Коледна Питка
Снимка: Илиана Първанова
3 / 4
07/12/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
8

Необходими Продукти

  • брашно - 3 - 4 ч.ч.
  • яйца - 3 бр.
  • кисело мляко - ½ кофичка
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • хималайска сол - 1 ч.л.
  • слънчогледови семки - 3 - 5 с.л. (сурови)
  • червен пипер - 1 щипка
  • чубрица - 3 - 5 щипки за украса
  • вода - около 1/2 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В широк съд или тава сипваме брашното. Към него добавяме 2 яйца (разбъркани), киселото мляко с шупналата сода, сол и сурови слънчогледови семки.

Разбъркваме, за да се смесят, и замесваме хубаво тесто, а ако има нужда, добавяме и малко водичка. Отделяме едно парченце, от което после ще направим украсата.

В предварително намазнена и набрашнена кръгла тава, разполагаме тестото и го разстиламе равномерно. От отделеното малко топче разточваме кръгла лентичка, фитил и оформяме елхичка върху питката. Намазваме с малко мазнина питката, а отвън около елхичката - с 1 яйце, разбъркано и подправено с малко червен пипер.

Отвътре, в ограденото пространство, поръсваме с ронена чубрица – за да спазим природния закон – елхичката да е вечнозелена.

Печем на 200-250 градуса за около 30 минути.

Чудесна празнична питка, която поднасяме на Коледната трапеза!

Чудно Вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: