Gotvach.bg»Рецепти»Солени печива»Киш»Зеленчуков киш с пълнозърнест блат (Солена тарта)

Зеленчуков киш с пълнозърнест блат (Солена тарта)

Зеленчуков киш с пълнозърнест блат (Солена тарта)
Снимка: Илиана Първанова
1 / 9
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
55 мин.
Порции
6
"Солени изкушения, които са подходящи за закуска, обяд или вечеря"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • пълнозърнесто брашно - 2 ч.ч.
  • хималайска сол - ½ ч.л. равна
  • хлебна сода - 1/3 ч.л.
  • ябълков oцет - 1 ч.л.
  • вода - около ½ ч.ч.
  • За пълнежа
  • картофи - 3 бр.
  • моркови - 2 бр.
  • чушки - 2 бр. малки
  • кашкавал - 2/3 ч.ч. настърган фино
  • яйца - 2 - 3 бр.
  • маслини - 3 - 5 бр. зелени
  • чубрица - 3 щипчици
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Замесваме пухкаво тесто от пълнозърнестото брашно, содата, активирана с ябълковия оцет, хималайската сол и малко водичка. Разстиламе тестото върху хартия за печене, надупчваме го много леко с връхчетата на вилица и в тавичката го печем за около 8-10 минути до съвсем леко втвърдяване на горния пласт.

През това време обелваме зеленчуците и картофите нарязваме на кръгчета, морковите и чушките – на лентички. Слагаме ги да се варят или на пара, или в тенджерка с малко водичка и след като леко омекнат, ги сваляме от котлона, без да ги разбъркваме, тъй като ще се разтрошат.

Върху полуизпеченото тесто подреждаме един ред от кръгчета картофи, като се стремим да останат цялостни, и един ред от лентички моркови и чушки. Поръсваме с настъргания кашкавал, който сме разбъркали с яйчицата, и разстиламе леко.

Подреждаме кръгчета зелени маслини и печем за още около 20-25, в които известно време печем само от долна страна и после и от двете страни. По желание поръсваме с чубрица.

Невероятният зеленчуков киш е готов!

Прекрасна и разнообразна на вкусове солена тарта, подходяща за рождени дни и други специални поводи.

Особено любима на почитателите на соленото – добра замяна на сладките торти, за да са доволни всички!

Чудно Вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: