Начин на приготвяне
1. Първо приготвяме какаовия блат за тортата.
За целта си подготвяме тава за печене с диаметър 24 см, която подмазваме с масло и поръсваме с брашно. Ако използвате форма за торта с ринг, постелете я с хартия за печене.
В две купи разделяме жълтъци и белтъци. Разбиваме жълтъците 5 минути на средна степен, след което добавяме 1/2 от захарта. По същият начин процедираме и с белтъците - разбиваме ги на сняг. Смесваме яйчните съставки внимателно с шпатула, за да запазим обема им.
Постепенно добавяме разтопеното на водна баня и охладено масло.
Брашното пресяваме в купа заедно с бакпулвера и какаото. Прибавяме и ванилиите.
Смесваме сухите с течните съставки. Разбъркваме ги добре.
Готовата смес изсипваме в съда за печене и го поставяме в предварително загрята фурна. Печем блата за торта на 180 градуса за 40 минути.
Оставяме го да се охлажда, след което внимателно го разделяме на две части. Едната половина поставяме в тортена чиния и сиропираме със сока от кайсиевия компот.
2. Оставяме да се напоява и приготвяме крема.
Разбиваме жълтъците с пудрата захар до побеляване (яйцата трябва да са съвсем пресни). Смесените сметана и маскарпоне прибавяме на части, като разбъркваме с дървена шпатула. Ароматизираме крема с ванилия.
Разделяме го на две части. Към едната прибавяме лешникови ядки, които предварително сме запекли с сух тиган и сме смлели в блендер. Добавяме и настъргания шоколад.
Тази част от крема нанасяме по напоения блат. Върху него поставяме втория. Сиропираме го и нанасяме втората част от крема, която сме оцветили със сиропа от боровинковото сладко.
3. Ред е на карамелизираните лешници.
В подходяща касерола изсипваме захарта и на умерена температура я разтапяме до желания карамелен цвят. Прибавяме бучка масло и лешниковите ядки. Мазнината му в карамела не позволява лешниците да слепнат.
Изсипваме карамела върху подготвена за целта хартия за печене и отделяме около 15 броя ядки за декорация на тортата.
Останалия карамел начупваме, след като се охлади напълно.
4. Филираните бадемови ядки предпочитам да приготвям сама.
Накисвам бадемите от вечерта, изплаквам ги от водата и така лесно обелвам ципата на ядката. Нарязвам ги с остър нож и за кратко изсушавам във фурната. Поставям ги в книжен плик за съхранение.
Подреждаме карамелизираните лешници в кръг. В средата поставяме парченца от карамела, а в края на сладкиша добавяме от отцедените боровинкови плодчета.
Отстрани по нашата домашна торта посипваме от филираните бадеми и поръсваме с тях и в средата.
Тази домашна торта с лешници и бадеми е греховно сладко изкушение към следобедното кафе.