Вкусно пълнено пиле в гювеч

09/12/2018
Зорица
отЗорицаМастър Шеф88124526624
"Супер идея за празничен обяд или вечеря - сочно пълнено пиле в гювеч, което може да гарнирате по свой вкус "
Приготвяне15 мин.
Готвене120 мин.
Общо135 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
9 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо12 564
  • Преглеждания за месеца261
  • Преглеждания за седмицата61
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена9

Необходими Съставки

  • пиле - 1.5 кг
  • олио - 3 - 4 с.л.
  • зехтин - 7 - 8 с.л.
  • праз лук - 2 стръка
  • чесън - 2 скилидки
  • кладница - маринована, 1 к.ч.
  • чушки - 1 бр. зелена
  • ориз - 1 непълна к. ч.
  • лют червен пипер - 1 к.л.
  • синап - 1 к.л.
  • куркума - 1 к.л.
  • чесън на прах - 1 ч.л.
  • джинджифил на прах - 1 к.л.
  • червен пипер - 1 ч. л.
  • черен пипер
  • сол
  • чубрица - 1 с. л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пилето се измива хубаво и се намазва отвътре и отвън с паста от подправките (сол, черен пипер, куркума, чесън на прах, джинджифил на прах, синап, лют червен пипер, червен пипер) и зехтина.

Оризът се почиства и изплаква през няколко води.

В тиган с олиото се запържва нарязания на ситно праз лук. Добавят се нарязаните на ситни кубчета моркови и когато се позапържат до златисто, се добавя почистената и нарязана на ситно зелена чушка и отцедените от водата и накълцана на ситно кладница. Добавя се след няколко минути и отцедения от водата ориз и се запържва, докато поеме мазнината. Накрая се добавя накълцания чесън и постепенно се доливат 2, 5 к.ч. гореща вода.

Щом поеме водата, плънката се дърпа от котлона, подправя се със сол и черен пипер на вкус, добавя се чубрицата. Разбърква се и с нея се пълни корубата на пилето. Зашива се отвора на корубата или се набожда с клечки за зъби, за да не излиза плънката. Ако остане от плънката, с помощта на лъжица се правят джобове между кожата и гърдите, под бутчетата и останалата плънка се слага като в дисаги там.

Пилето се прехвърля в гювеч, на дъното му се изсипват две кафени чаши вода и пилето се поръсва с малко зехтин. Захлупва се глинения съд и се слага в студена фурна.

Пече се около час и 20 минути на включен вентилатор и загрята фурна на около 180 - 200 градуса, след което похлупака се маха и пилето се връща във фурната за още 15 - 20 минути до получаването на апетитен загар.

Поднася се със свежа сезонна салата по ваш вкус и да не забравите да махнете конеца или клечките за зъби преди това.

Добър апетит!подобни рецепти тук

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар