Начин на приготвяне
Измийте патладжаните, отрежете опашките и ги разполовете. С остър нож изрежете сърцевината им, без да стигате до кожата (около 1/2 см. от нея). Посолете зеленчука и го поставете във вода за 30 минути - изрязаните половинки и вътрешността.
След като патладжанът е пуснал горчивия си сок, го отцедете от водата и половинките намазнете леко със зехтин и подредете в тавичка с кожата надолу.
Вътрешността от зеленчука нарежете на ситно. На същите по големина парченца накълцайте и пресните и сушени домати и гъбите.
Руколата и босилека скълцайте на едро и смесете с всичко останало. Овкусете плънката със сол, пипер и малко от зехтина/маринатата от сушените доматки.
Напълнете с плънка лодките от патладжани, а отгоре подредете кръгчета лук, нарязани на тънко.
Поръсете със зехтин, посолете, а по желание може да сипете малко водичка на дъното. Имайте предвид, че невинаги това е нужно, тъй като има видове патладжани, които си съдържат доста вода и при печенето отделят.
Завийте пълнените патладжани с алуминиево фолио и пъхнете в загрята на 200 градуса фурна за 40-50 минути. След това махнете фолиото и печете до приятен загар.
Добър апетит!