Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Пълнени патладжани»Постни пълнени патладжани

Постни пълнени патладжани

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Постни пълнени патладжани
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
70 мин.
Общо
85 мин.
Порции
4
"Уникални постни пълнени патладжани - гордост за всяка трапеза"

Необходими Продукти

  • патладжани - 2 бр. (400 г всеки)
  • сушени домати - 90 г мариновани в зехтин
  • домати - 2 бр. средни
  • рукола - 2 шепи
  • печурки - 4 бр.
  • лук - 1 глава, средна
  • босилек - 2 стръка
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
  • зехтин - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте патладжаните, отрежете опашките и ги разполовете. С остър нож изрежете сърцевината им, без да стигате до кожата (около 1/2 см. от нея). Посолете зеленчука и го поставете във вода за 30 минути - изрязаните половинки и вътрешността.

След като патладжанът е пуснал горчивия си сок, го отцедете от водата и половинките намазнете леко със зехтин и подредете в тавичка с кожата надолу.

Вътрешността от зеленчука нарежете на ситно. На същите по големина парченца накълцайте и пресните и сушени домати и гъбите.

Руколата и босилека скълцайте на едро и смесете с всичко останало. Овкусете плънката със сол, пипер и малко от зехтина/маринатата от сушените доматки.

Напълнете с плънка лодките от патладжани, а отгоре подредете кръгчета лук, нарязани на тънко.

Поръсете със зехтин, посолете, а по желание може да сипете малко водичка на дъното. Имайте предвид, че невинаги това е нужно, тъй като има видове патладжани, които си съдържат доста вода и при печенето отделят.

Завийте пълнените патладжани с алуминиево фолио и пъхнете в загрята на 200 градуса фурна за 40-50 минути. След това махнете фолиото и печете до приятен загар.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка: