Начин на приготвяне
Нарежете лука на ситно, накълцайте чесъна. Настържете доматите на ренде, като накрая на стъргането отстраните люспите. Загрейте на котлона 3 с.л. зехтин за готвене и сотирайте ситно нарязания лук.
Когато лукът започне да става със златист цвят, сложете нарязания чесън и гответе съвсем кратко, докато пусне аромата си (5-10 секунди). Веднага след това добавете настърганите домати, доматеното пюре, поръсете със сол и черен пипер на вкус и оставете на тих огън да къкри, докато сосът започне да се сгъстява.
Добавете печеният патладжан, нарязаните листа босилек и гответе още известно време, докато получите гъст и ароматен сос.
Сварете спагетите в подсолена вода според указанията на опаковката. Отцедете ги от водата.
Смесете ги със соса, разбъркайте и ги върнете на котлона за 2-3 минути, като разбърквате, след което оттеглете от котлона.
Разпределете спагети с патладжан и домати в чинии, поръсете с кашкавал по желание и сервирайте веднага.