Начин на приготвяне
За тортена форма с диаметър 24 см.
Първо трябва да се направи мусът, а докато той се изчаква да стегне, можем да изпечем блата за тортата.
За да се приготви блатът, пресяваме брашното заедно с какаото, содата, щипка сол и бакпулвера. Сипваме продуктите в купа и заедно с бялата и кафявата захар ги размесваме. Разбиваме яйцата с тел и към тях добавяме айрана и олиото и разбъркваме добре с телта.
Прибавяме ги към сухите продукти и всичко разбъркваме добре. Накрая прибавяме горещото кафе. Отново се разбърква до получаване на хомогенна рядка смес. Изглежда рядка сместа, но след като се изпече, блатът е мек и запазва сочността.
Излейте сместа в тортената форма с падащо дъно, застлано с готварска хартия. Намаслена с малко олио и поръсена с една чаена лъжичка какао на прах и стената на формата.
Изпечете блата в предварително загрята фурна на 180 градуса за 40 минути, с вентилация.
Когато е готов, извадете и го оставете на скара да поизстине.
Охладения блат внимателно срежете напречно два пъти, така, че да получим три тънки платки. Това може да стане с конец, с остър резлив нож или със специална тел за тази цел.
Ето как се приготвя шоколадовият мус: Начупете шоколада на малки кубчета в съд. Сипете сметаната в малка касерола и я загрейте на огъня. Щом сметаната кипне се излива върху шоколада и се оставя да постои така 2 минути да омекне шоколада. Разбъркайте до гладкост. Покрийте съда и оставете на стайна температура да поизстине, като от време на време леко се разбърква, за да не хване коричка.
На водна баня се разбиват приготвените жълтъци. Поставете съд с вода да заври на огъня. Върху отвора поставете купа с жълтъците и ги разбийте с миксера, но внимавайте да не ги сготвите. Важно тук е дъното на купата с жълтъците да не опира в кипящата вода, а да се разбиват по-скоро върху парата от водата. Щом жълтъците изсветлеят, още топли, ги прибавете към ганаша от шоколад и сметана. Разбъркайте и така получения ганаш оставете за един час в хладилник да се сгъсти добре.
Сега идва ред да разбием белтъците с щипка сол до получаване на сняг. Тях също ги разбиваме на водна баня, по същия начин, както и жълтъците.
Изваждаме ганаша от хладилника. Към него добавяме по малко от белтъка и разбъркваме. Отначало ще ви се стори твърдо, но след малко започва постепенно да омеква. Така добавете на порции белтъците и разбърквайте с шпатула, а НЕ С МИКСЕР. Полученият крем отново се прибира за половин час в хладилника.
Докато изчакваме, през това време можем да направим нещо за украса. На водна баня разтопяваме няколко кубчета шоколад. Върху парче от лист готварска хартия на няколко места се капва по 1 ч.л. от разтопения шоколад и се разстила като листа, без особено старание за формата. Хартията се оставя на студено да се стегне шоколада.
Бадемите се запичат в микровълновата фурна. Включвах по 1 минути на 3 пъти на 800 вата, като се разбъркват. Може и на тиган да се запекат леко на котлона.
Сглобяването на тортата е по обичайния начин. Подреждат се блат, крем, като се редуват отново блат и крем.
Цялата шоколадова торта се покрива отвън с крем и отстрани се облепва със запечените бадеми. Украсете, както ви харесва и по ваше желание.
Тук аз поставих шоколадовите листа, оформени като цветя. Всяко шоколадово цвете в средата си има желирана бонбона.