Сиропиран тиквеник с орехи и лешници

МариянаМариянаМастър Шеф7302616136
16/12/2018
"Споменахме ли, че е сиропиран - няма как да не опитате този уникален тиквеник при това положение "
Приготвяне60 мин.
Готвене35 мин.
Общо95 мин.
Порции6
Сготви+1 точка
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо1 308
  • Преглеждания за месеца40
  • Преглеждания за седмицата4
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг4 от 5

Необходими Съставки

  • тиква - 350 г настъргана
  • ядки - 2/3 ч.ч. орехи и лешници
  • захар - почти 2/3 ч.ч.
  • захар - 2/3 ч.ч. за сиропа
  • вода - 1 ч.ч.
  • олио - ½ ч.ч.
  • канела - 1 ч.л.
  • кори за баница - 10 бр.
  • маргарин - 2 с.л.
  • олио - 2 с.л. за намазване на тавата
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В тенджерка слагаме олиото и го загряваме. Намаляваме котлна на средна степен и прибавяме тиквата. Предварително сме почистили и настъргали тиква на едрото ренде. В готов вид /настъргана/ ни трябват 350 гр. Разбъркваме често тиквата с дървена лъжица.

Като почне да омеква слагаме захарта и канелата и разбъркваме. Смиламе орехите и лешниците с машинка и слагаме и тях. Объркваме и сваляме от котлона. Трябва тиквата да се задуши и да поомекне леко и да се изпари течността. Оставяме да поистине сместа.

Разстиламе корите. Слагаме две кори една върху друга и разпределяме част от сместа равномерно. Навиваме на руло откъм тясната страна. Намазваме тава с олио и нареждаме рулото в тавата. Така процедираме и с другите продукти. Сместа си я разделих на 5 равни купчинки /за да ми е по-лесно/.

Нареждаме рулата едно до друго. Намазваме рулата с маргарин с масло / с ръка или четка/.Печем тиквеника в загрята на 180 градуса фурна до загар около 35 мин.

Правим си сиропа на котлона, като слагаме в тенджерка 2/3 ч.ч захар и 1 ч.ч вода да заври и захарта да се стопи.

Заливаме студените рула с горещ сироп с помощта на черпак. Поръсваме с малко смлени орехи и лешници. Оставяме за поне един час, за да попие сиропът.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Марияна
Марияна
17.12.2018 11:19
Извинявам се объркала съм количеството кори - 10 бр. е правилно.Правим 5 рула с по 2 кори всяко.
0
0