Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладки и Бисквити»Меденки»Коледни меденки с белтъчна глазура

Коледни меденки с белтъчна глазура

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k6k1
Коледни меденки с белтъчна глазура
Снимка: marcheva14
4 / 5
17/12/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
11 мин.
Общо
31 мин.
Порции
80
"Направете си списък, украсете меденките с глазура и дайте воля на въображението си и ... няма начин Дядо Коледа да не дойде"

Необходими Продукти

  • брашно - 800 г
  • пудра захар - 280 г
  • масло - 120 г (или маргарин)
  • мед - 125 г затоплен
  • яйца - 4 бр.
  • сода бикарбонат - 4 ч.л.
  • подправки за меденки - 2 ч.л.
  • кафява глазура
  • яйца - 1 бр.
  • вода - 1 ч.л.
  • какао - 1/2 ч.л.
  • бяла глазура
  • белтъци - 1 бр.
  • лимонов сок - 1 ч.л.
  • пудра захар - около 150 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 160 градуса

Плоски тави покрити с хартия за печене.

Подправките за меденки, ако не се разполага с готова смес се приготвят от: канела, смляно индийско орехче, смлян бахар, смлян карамфил, няколко щипки смлян кардамон.

В голяма купа се пресява брашното, пудрата захар, прибавят се подправките и содата. Разбърква се. Прави се по средата кладенче и се изсипва затопленият мед, нарязаното на кубчета масло /маргарин и яйцата. Замесва се тесто с ръка, докато се оформи на мека топка. Покрива се с фолио и се оставя върху набрашнен плот да почине за около 10 мин.

През това време се приготвя кафявата глазура. С нея ще се намажат меденките, след като са извадени от фурната, така ще станат по-красиви, лъскави като полирано дърво.

Разбива се яйцето с вилица и се смесва с водата и какаото. Разбърква се с телена бъркалка и сместа задължително се прецежда през ситна цедка. Оставя се настрана до ползването ѝ.

Тестото се разточва на кора с дебелина около 5 мм. или диаметър около 37/38 см. Различните коледни формички се потопяват в брашно и с тях се изрязват фигури. Подреждат се на разстояние в тавата за печене.

Пече се на 160 градуса за около 10-11 мин.

Изваждат се и още горещи се намазват посредство четка с какаовата смес, като се действа бързо и внимателно, четката да не оставя следи по повърхността на меденките. Охлаждат се напълно.

За белтъчната глазура се разбива белтъкът на гъста пяна и се прибавя предварително пресятата два пъти пудра захар. Разбива се и се прибавя лимоновият сок, като количеството се преценява, може да се добави и малко повече лимонов сок, или малко повече пудра захар.

По принцип не се разбива с миксер, за да не влиза въздух в сместа, но аз я разбих за удобство. Ако се желае да е напълно гладка сместа се прецежда през много фина цедка. Консистенцията ѝ трябва да е такава, че да оставя тънка и непрекъсваща линия и да не се разлива.

Ако се желаят различни цветове се отделя по 1 с. л. в различни купички, добавят се желаните цветове, разбърква се много хубаво, докато се уеднаквят цветовете. По време на рисуването има вероятност да започне да засъхва глазурата и да става тежка, може да се добавя по 1 ч. л. студена вода. Удобно е да се насипе в корнет от хартия и така да се полага върху бисквитата.

След като са изрисувани, меденките се оставят напълно, за да засъхне глазурата - около 1 час.

Бисквитите имат дълъг срок на годност, около 3 седмици, като се съхраняват в стъклен буркан с винт.

Не успях да направя толкова тънък корнет и я полагах с четка за рисуване, но и нямам претенции, че мога да работя с белтъчна глазура, моята е много обикновена и на места неравна. Важното е да радват децата, да им е шарено и весело.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Сурово яйце за глазура, при положение, че сладките са с голяма трайност си е риск. За бялата глазура, щом нямате претенции за опит, защо публикувате рецепта?
05.01.2024 13:53