Начин на приготвяне
В дълбока купа се смесват пчелния мед и кафявата захар. Добавят се бурбонската ванилова захар, канелата и джинджифила.
Добавят се едно по едно яйцата при непрекъснато бъркане, след това и олиото.
Сместа се бърка непрекъснато, докато стане пенеста и гладка. Най-накрая се добавя и содата за хляб.
Постепенно се добавя по малко от предварително пресятото брашно и се бърка с вилицата, докато сместа стане трудна за бъркане.
Прехвърля се на набрашнения плот и се доомесва с ръце като се добавя брашно, докато тестото спре да лепне.
Трябва да се получи меко, лъскаво тесто, с което лесно се работи.
Тестото се разделя на топки и се покрива с фолио за свежо съхранение, за да не съхне.
Всяка топка се разточва с точилка върху набрашнения плот и с метални формички се изрязват курабийките.
Прехвърлят се коледните сладки в тавички с постлана хартия за печене и се пекат на умерена температура - около 160 градуса на средна решетка и включен вентилатор до порозовяване.
Оставят се да изстинат на равна повърхност, за да не се деформират.
За глазурата:
Белтъчната глазура се прави, като се разбият белтъкът, пудрата захар /пресята два пъти/ и няколко капки лимон с миксер. По желание може да я разделите и оцветите с боя за кулинарни цели. Ако ви се получи по-рядка, глазурата я сгъстете, като добавяте пудра захар, или я разредете с лимонов сок.
Може да използвате при украсяването на курабийките и захарни перлички, бонбонки, кокосови стърготини и т.н.
Весела и щастлива Коледа!
Коментари
А за направата на глазурата се ползва 1 белтък, 150 г пудра захар и около 1 ч.л. лимонов сок.