Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладки и бисквити»Меденки»Постни коледни меденки с шоколадова глазура

Постни коледни меденки с шоколадова глазура

Лилия Цачева/LipodveЛилия Цачева/Lipodve
Готвач
1872k5152
Постни коледни меденки с шоколадова глазура
Снимка: Лилия Цачева/Lipodve
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
40 мин.
"Такива коледни меденки със сигурност не сте опитвали"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • пюре от ябълка - 160 г
  • кокосова захар - 150 г
  • олио от гроздови семена - 80 мл
  • канела - 1/2 ч.л.
  • джинджифил - 1/2 ч.л.
  • цитрусова кора - от един лайм или 1/2 портокал
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • лимонов сок - от 1/2 лайм или лимон
  • брашно от спелта - 370 или 380 г пълнозърнесто + за разточване
  • За глазурата
  • кокосово масло - 35 г
  • мед - 75 г
  • какао - 20 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За тестото:

Сложете всички съставки в дълбока купа в последователността, в която са написани (изсипете лимоновия сок върху содата, за да я активирате).

Разбъркайте всичко с дървена лъжица, докато не започне да се образува тесто.

С ръце оформете мека топка тесто, сложете го в хладилника за 15-20 минути.

Извадете тестото от хладилника и го разточете върху набрашнен плот до дебелина около 1.5 см.

Изрежете желаните формички коледни сладки, аз предпочетох звездички с различна големина (може просто да направите топчета с ръце, не е задължително да изрязвате формички) и подредете меденките в тава, покрита с хартия за печене

Печете постните сладки в предварително загрята на 170°С фурна за 13-15 минути.

Извадете постните меденки от фурната и сложете на решетка да изстиват.

За глазурата:

Разтопете кокосовото масло, добавете меда и шоколада и разбъркайте. Трябва да се получи гладка и не много течна шоколадова смес.

Потопете горната страна на всяка меденка в глазурата и ги сложете в хладилника, да се стегнат за 30 минути.

Вашите уникални постни коледни меденки с шоколадова глазура са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: