Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Кекс с белтъчна глазура

Кекс с белтъчна глазура

Кекс с белтъчна глазура
Снимка: Веселина Константинова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
65 мин.
Порции
12
"Шармантно решение да разнообразите обикновения кекс"

Необходими Продукти

  • за кекса
  • яйца - 3 бр.
  • захар - 1 ч.ч.
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • ванилия - 1 бр. (0.2 г)
  • брашно - 3 ч.ч., тип 500
  • за глазурата
  • яйца - 2 бр. белтъци
  • пудра захар - 3 с.л.
  • лимони - 1 бр. лимонени корички
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Чукнете яйцата и добавете захарта. Разбийте добре. Разбъркайте киселото мляко и содата и ги прибавете към сместа.

Добавете олиото и част от лимоновите корички. Накрая добавете брашното и ванилията на части, като бъркате непрекъснато.

Намажете формата за кекс с олио и поръсете с малко брашно, за да може кексът да се извади по-лесно, след като е готов. Изсипете сместа във формата за кекс.

Кексът се пече около 40-45 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса. След което се изважда и се оставя да се охлади.

Разбийте белтъците с пудрата захар на сняг.

Намажете охладения кекс и поръсете с лимонени корички. Изчакайте глазурата да стегне и поднесете.

Кексът с белтъчна глазура е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: