Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Боб на фурна със запечен лук и бекон

Боб на фурна със запечен лук и бекон

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k19k4k20k24
Боб на фурна със запечен лук и бекон
Снимка: Мария Симова
1 / 3
19/12/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
150 мин.
Порции
8
"Толкова нашенско, толкова вкусно - боб на фурна със запечен лук и бекон"

Необходими Продукти

  • боб - 500 г зрял
  • праз - 1 стрък
  • моркови - 2 бр.
  • целина - 1 голямо парче (корен)
  • чесън - 1 глава
  • люти чушки - 1 бр. суха
  • олио - 50 мл
  • доматено пюре - 1 с.л.
  • червен пипер - 1 с.л.
  • черен пипер - на вкус
  • лук - 1 глава голяма
  • бекон - 300 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете, измийте и накиснете боба за една нощ. На следващия ден прецедете и отново измийте боба, налейте му студена вода - 3-4 пръста над него.

Към него прибавете почистените и нарязани на шайби стрък праз, моркови и целина, почистените скилидки чесън, лютата чушка и олиото.

Варите на бавен огън до омекване на боба, по време на варенето наливайте гореща вода, ако е нужно.

Малко преди да свалите ястието от фурната, прибавете доматеното пюре и червения пипер. Загрейте фурната на 220 градуса.

Прехвърлете боба в тава, поръсете със черен пипер на вкус и поставете боба във фурната, печете докато изври водата от повърхността.

Отделно в подмазан с олио тиган, леко запечете нарязания на тънки шайби лук и бекона. При сервиране, гарнирайте боба с тях.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: