Начин на приготвяне
Почистете, измийте и накиснете боба за една нощ. На следващия ден прецедете и отново измийте боба, налейте му студена вода - 3-4 пръста над него.
Към него прибавете почистените и нарязани на шайби стрък праз, моркови и целина, почистените скилидки чесън, лютата чушка и олиото.
Варите на бавен огън до омекване на боба, по време на варенето наливайте гореща вода, ако е нужно.
Малко преди да свалите ястието от фурната, прибавете доматеното пюре и червения пипер. Загрейте фурната на 220 градуса.
Прехвърлете боба в тава, поръсете със черен пипер на вкус и поставете боба във фурната, печете докато изври водата от повърхността.
Отделно в подмазан с олио тиган, леко запечете нарязания на тънки шайби лук и бекона. При сервиране, гарнирайте боба с тях.