Начин на приготвяне
Почистете, измийте и поставете боба в студена вода, поставете на котлона и варите за 10 минути.
Прецедете, измийте и заложете боба отново в студена вода с нарязаните 1 глава лук, морковите и олиото, варите до пълното му омекване.
Десет минути преди края на варенето поставете клонка сминдух, а в края на варенето я премахвате.
Посолете на вкус и го преместете в тава. Нарежете останалия лук на кръгли филии и го запечете в оребрен тиган от двете страни, оставете настрани.
За запръжката запържете в олиото 1 с.л. брашно до златист цвят, добавете доматеното пюре и червения пипер и разбъркайте.
Сипете я в тавата при боба и разбъркайте, подредете запечените филийки лук отгоре и поставете тавата в предварително нагрята на 200 градуса фурна и запичате ястието за кратко.
Зрелият боб на фурна със запечен лук е готов.
Коментари