Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Зрял боб на фурна със запечен лук

Зрял боб на фурна със запечен лук

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k19k4k20k24
Зрял боб на фурна със запечен лук
Снимка: Мария Симова
1 / 2
30/04/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
150 мин.
Общо
170 мин.
Порции
8
"Уж просто печен боб на фурна, а толкова ни развълнува тази рецепта"

Необходими Продукти

  • зрял боб - 500 г
  • лук - 3 глави големи
  • моркови - 2 бр.
  • чесън - 1 глава
  • олио - 100 мл
  • сминдух - 1 клонка
  • запръжка
  • олио - 50 мл
  • брашно - 1 с.л.
  • доматено пюре - 1 с.л.
  • червен пипер - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете, измийте и поставете боба в студена вода, поставете на котлона и варите за 10 минути.

Прецедете, измийте и заложете боба отново в студена вода с нарязаните 1 глава лук, морковите и олиото, варите до пълното му омекване.

Десет минути преди края на варенето поставете клонка сминдух, а в края на варенето я премахвате.

Посолете на вкус и го преместете в тава. Нарежете останалия лук на кръгли филии и го запечете в оребрен тиган от двете страни, оставете настрани.

За запръжката запържете в олиото 1 с.л. брашно до златист цвят, добавете доматеното пюре и червения пипер и разбъркайте.

Сипете я в тавата при боба и разбъркайте, подредете запечените филийки лук отгоре и поставете тавата в предварително нагрята на 200 градуса фурна и запичате ястието за кратко.

Зрелият боб на фурна със запечен лук е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Ekaterina Kirkova
Ekaterina Kirkova
В рецептата пише една глава чесън,но в описанието на приготвяне никъде не видях къде и кога трябва да се сложи.Аз го сложих повреме на варенето на боба :)
09.09.2018 18:21