Начин на приготвяне
Смесете в купа 250 мл от водата с нишестето, лимонената киселина и портокаловия сок (прецеден, за да няма частички от цитруса в него и да е идеално бистър). Разбийте добре, за да няма бучки.
Поставете на котлона останалата вода с лимоновия сок и захарта и варете 3 минутки на умерен огън при периодично разбъркване.
Налейте към захарния сироп нишестето и варете 5 минути, без да спирате да бъркате и разбивате с телена бъркалка. Добавете сладкарска боя и придайте цвят, с интензитет какъвто ви харесва.
Щом сместа се сгъсти, излейте в намазнена с олио тавичка на пласт, дебел около 1.5 см. (може и в две отделни форми, както ви е удобно). Бързо заравнете, защото се стяга на мига.
Когато локумът изстине, приберете в хладилник за 4 часа, покривайки тавичката със стреч фолио.
Отделете от формата и обърнете върху дъска за рязане. Нарежете на кубчета локумите и оваляйте в пудра захар.
Приберете в хладилник, в добре затворен съд, докато дойде момент да поднесете. В случай че пудрата захар се навлажни по някакви причини, напудрете локумите отново преди поднасяне. След това се насладете на тази класическа рецепта от турската кухня!
Да ви е сладко!
Коментари