Цитрусов локум

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Цитрусов локум
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 10с Видео
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
25 мин.
Порции
12
"А в тази кутийка съхраняваме онзи специален цитросов локум, който направихме по тази рецепта"

Необходими Продукти

  • нишесте - 120 г царевично, натурално
  • вода - 360 - 370 мл
  • портокалов сок - 170 мл прясно изцеден
  • лимонов сок - 2 - 3 с.л.
  • лимонена киселина - 1/2 к.л.
  • сладкарска боя - зелена, жълта или оранжева
  • захар - 270 г кристална
  • пудра захар - около 250 г за овалване
  • олио - 1 с.л. за намазване на тавичката
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесете в купа 250 мл от водата с нишестето, лимонената киселина и портокаловия сок (прецеден, за да няма частички от цитруса в него и да е идеално бистър). Разбийте добре, за да няма бучки.

Поставете на котлона останалата вода с лимоновия сок и захарта и варете 3 минутки на умерен огън при периодично разбъркване.

Налейте към захарния сироп нишестето и варете 5 минути, без да спирате да бъркате и разбивате с телена бъркалка. Добавете сладкарска боя и придайте цвят, с интензитет какъвто ви харесва.

Щом сместа се сгъсти, излейте в намазнена с олио тавичка на пласт, дебел около 1.5 см. (може и в две отделни форми, както ви е удобно). Бързо заравнете, защото се стяга на мига.

Когато локумът изстине, приберете в хладилник за 4 часа, покривайки тавичката със стреч фолио.

Отделете от формата и обърнете върху дъска за рязане. Нарежете на кубчета локумите и оваляйте в пудра захар.

Приберете в хладилник, в добре затворен съд, докато дойде момент да поднесете. В случай че пудрата захар се навлажни по някакви причини, напудрете локумите отново преди поднасяне. След това се насладете на тази класическа рецепта от турската кухня!

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Sevdalina Irikova
Sevdalina Irikova
Ново предизвикателство!
03.02.2019 13:34