Начин на приготвяне
Във врящата вода подправяме със солта и шарлана. Сипваме нарязаните на дребно тиква, картофи и моркови. След 5 минути добавяме и лука, чушките и карфиола, пшеничените трици.
Измиваме старателно лещата и просото, добавяме ги и хубаво разбъркваме (пожелание може да се добави сода, за да се свари варивото по-бързо). След малко овкусяваме с кимиона, кърито, кориандъра, куркумата, черния пипер, чубрицата и босилека.
Оставяме супата да ври, докато бъдем сигурни, че лещата и просото са напълно сварени! Добавяме още малко сол, ако е необходимо и 1/2 ч.л. захар Мусковадо за една сладникава карамелена нотка!
Дръпваме от котлона и след 3 минутки можем да включим пасатора. Пасираме старателно и внимателно, до нежна, гладка консистенция. Невероятната кремсупа е готова! Разпределяме по порциите и поръсваме с току-що изпечените крутони!
Уникална по рода си, със своя тъй отличаващ се вкус на леща и нежна плътност, напомняща хумус! Засищаща, полезна и невероятно вкусна!
Бележка: За поднасяне са използвани билкови крутони с шарлан, хималайска сол и подправки - 6 шепички.