Начин на приготвяне
Сипва се брашното в тава и оформяме кладенче.
В купа с хладка вода се натрошава маята със захарта и се разбърква. Оставя се да бухне и сипваме в брашното. Добавя се олио, сол и замесваме средно меко тесто. Оставя се на топло да втаса.
Разделя се три части - две по-малки и една голяма. От голямата се оформят 8 топки. В една от тях поставяме завита с алуминиево фолио паричка. Отгоре се намазва с олио с намазнени ръце и потапяме в семена.
Нареждат се в тава върху хартия за печене по края. Втората част се точи правоъгълник, намазва се с олио и навиваме на руло. Срязва се на две и се усукват на плитка. Навива се на охлюв и поръсваме отгоре с брашно да остане бяла.
Третата част се дели на три топчета и всяко се точи на кръгла малка кора, намазва се с олио и нареждаме една върху друга. Заедно се точат отново на по голяма кора и нарязваме на 8 триъгълника с разрез по средата.
Връхчето се промушва през разреза и получените листа се потапят в брашно, леко се изтупва и нареждаме върху топките. Поставя се охлювът в средата и оставяме на топло 30 минути да напълни тавата.
Печем питата в загрята фурна 180°C около 30 минути.
Изважда се и покриваме коледната питка с кърпа.
Готова е за Коледната трапеза.
Весели празници!