Начин на приготвяне
В 100 мл от водата се разбърква сухата мая заедно със захарта и оставяме да шупне.
Брашното се пресява в тавичка и оформяме кладенче.
Сипва се маята, останалата вода, сол и олио. Замесва се тесто и оставяме да втаса на топло 30 минути. Разделя се на две части.
От първата се късат топчета, оформяме фитил около 30 см и двата края се свързват на кравайчета. Нареждат се върху хартия за печене.
От второто тесто се късат две топчета и отново се оформят дълги фитили, които се усукват като въже.
Измита монета се завива в алуминиево фолио и се поставя в средното топче тесто на питката. Фитилите се поставят край топчето в средата и краищата им се свързват.
Намазва се питката с олио и поръсваме семена. Отгоре може да се декорира с кръст от тесто, замесено с вода, брашно и сол.
Печем в загрята фурна на 180 градуса до готовност. Сервираме на празничната трапеза в очакване на Рождество Христово!
Питката с паричка и кравайчета е готова.