Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Содена Питка»Содена питка за Бъдни вечер със семена

Содена питка за Бъдни вечер със семена

Нина Иванова ИвановаНина Иванова Иванова
Мастър Шеф
6145k2k6k7
Содена питка за Бъдни вечер със семена
Снимка: Нина Иванова Иванова
1 / 3
25/12/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
70 мин.
Порции
1
"Най-вкусната содена питка със семена за най-светлата нощ"

Необходими Продукти

  • брашно - около 700 г
  • вода - около 350 мл леко топла
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • оцет - 1 с.л.
  • бакпулвер - 1/2 пакетче
  • олио - 3 с.л. и още за намазване
  • семена - 50 г смес сусам бял и черен, мак
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Загасете содата за хляб в оцета. Пресейте брашното с бакпулвера и солта. Направете кладенче от брашното и сипете в него загасената сода, захарта и олиото. Сипете семената, като ги разпръснете по брашното.

Започнете с топлата вода да замесвате тесто с лъжица. Доомесете с ръце. При необходимост добавете още малко брашно. Трябва да получите меко тесто. Оставете го да почине около 20 мин., като междувременно намажете тавата, в която ще печете содена питка с олио.

Отделете малка част от тестото за украсата и от другото тесто оформете плоска питка и я поставете в тавата. При оформянето може да поставите увита във фолио паричка.

От отделеното тесто направете кръст, житен клас, грозд, слънце и въобще символи които желаете да има на питката. Намажете питката с олио и я поставете да се пече във фурна загрята на 180 градуса.

Ако започне много бързо да се зачервява, може да я покриете с фолио. Печете около 30 мин. При готовност извадете питката, напръскайте я леко с вода и увийте в чиста кърпа. Оставете я да обиколи нивата за около 15 мин. и поднесете топла.

Питката не е много голяма и ако празнувате Бъдни вечер повече хора, трябва да се замеси по-голяма доза.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: