Начин на приготвяне
Загасете содата за хляб в оцета. Пресейте брашното с бакпулвера и солта. Направете кладенче от брашното и сипете в него загасената сода, захарта и олиото. Сипете семената, като ги разпръснете по брашното.
Започнете с топлата вода да замесвате тесто с лъжица. Доомесете с ръце. При необходимост добавете още малко брашно. Трябва да получите меко тесто. Оставете го да почине около 20 мин., като междувременно намажете тавата, в която ще печете содена питка с олио.
Отделете малка част от тестото за украсата и от другото тесто оформете плоска питка и я поставете в тавата. При оформянето може да поставите увита във фолио паричка.
От отделеното тесто направете кръст, житен клас, грозд, слънце и въобще символи които желаете да има на питката. Намажете питката с олио и я поставете да се пече във фурна загрята на 180 градуса.
Ако започне много бързо да се зачервява, може да я покриете с фолио. Печете около 30 мин. При готовност извадете питката, напръскайте я леко с вода и увийте в чиста кърпа. Оставете я да обиколи нивата за около 15 мин. и поднесете топла.
Питката не е много голяма и ако празнувате Бъдни вечер повече хора, трябва да се замеси по-голяма доза.