Начин на приготвяне
Това пиле традиционно приготвям на Нова година. То е ястие, което се консумира както топло, така и студено, което е идеално. Във всяка къща на Нова година трапезата е богата и пребогата, сготвената храна е вкусна, но просто не може всичко да се изяде за една вечер и следващите няколко дни се налага да се дояжда.
Пилето в тесто дори след като престои ден-два става още по-вкусно, особено тестото. Взимам едно голямо охладено пиле, измивам го и след като се отцеди от водата го намазвам добре със смес от сол, черен и червен пипер. Оставям го да престои поне за 30 мин.
През това време замесвам тестото. Аз лично разполагам с хлебопекарна, която ми го меси и ми спестява време и усилия. Ако месите на ръка, пак няма нищо сложно.
Направете кладенче в брашното и в него изсипете разбито с вилица едно яйце, кисело мляко, зехтин, универсална подправка (пикантина), сол, шарена сол, черен пипер, кимион, захар, малко мая. Добавете малко хладка вода и замесете тесто със средна твърдост.
Оставете тестото да почине 10-15 мин и го разделете на минимум 4-5 топки. Върху набрашнена повърхност всяка топка разточете на кръг, колкото голяма чиния. Намажете с меко масло всички тестени кори, без последната. Сложете ги една върху друга, като оставите ненамазаната най-отгоре.
Разточете отново на по-голям кръг. Намажете обилно с масло и сгънете от четирите страни към средата на кръга, като плик за писмо. Намажете отново с масло и поставете пълненото пиле в средата.
За пълнежа настържете моцарелата и кашкавала на едро ренде и разбъркайте добре със накълцаната на много ситни кубчета шунка. С получената смес напълнете вътрешността на пилето. Внимателно направете джобове между кожата и месото и напълнете и тях.
Увийте пилето добре в тестената кора. Там, където събирате краищата на тестото, намокрете с вода, за да се залепи и да не се разтвори при печенето.
Разбийте едно яйце с вилица и намажете тестото отгоре.
Поставете внимателно в дълбока тава, на дъното на която сте сложили обилно олио. Поставете в предварително загрята фурна на долен и горен реотан за около 15 минути, колкото да се стегне тестото. Извадете, намажете пилето обилно с масло, сипете в тавата около 250 мл гореща вода и покрийте тавата с капак или дебело алуминиево фолио.
Печете около час на 240 градуса, след което намалете градусите на 170. Печете така още около час. Изключете фурната и оставете пилето да се допече още 30 минути.
По време на печенето наблюдавайте да не изври напълно водата в тавата и ако се налага доливайте по малко, за да не изгори тестото.
Не сервирайте ястието горещо. Оставете да отлежи и леко да поизстине. Така тестото става хрупкаво и уникално вкусно.
Да ви е вкусно!