Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Пилешко месо»Печено Пиле»Новогодишно пълнено пиле в тесто

Новогодишно пълнено пиле в тесто

Величка ЩърбановаВеличка Щърбанова
Мастър Шеф
5274k1k2k5
Новогодишно пълнено пиле в тесто
Снимка: Величка Щърбанова
2 / 3
27/12/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
150 мин.
Общо
210 мин.
Порции
8
"Защото днес не може да поднесете просто някакво пиле - пригответе вълшебно вкусно Новогодишно пълнено пиле в тесто"

Необходими Продукти

  • пиле - 1 бр. - хубаво е да е над 1.500кг
  • за овкусяване
  • сол - щипка
  • черен пипер - щипка
  • червен пипер - щипка
  • за пълнежа
  • шунка - 200 г
  • моцарела - 100 г
  • кашкавал - 200 г
  • за многолистното тесто
  • брашно - приблизително 700 г
  • яйца - 1 бр.
  • универсална подправка - 1 ч.л. (пикантина)
  • шарена сол - щипка
  • черен пипер - щипка
  • кимион - щипка
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 каф. л.
  • мая - 5 г (инстантна)
  • зехтин - 1 ч.л.
  • кисело мляко - 2 суп. лъж.
  • вода - хладка, колкото да се получи средно твърдо тесто
  • масло - 150 г
  • за намазване
  • яйца - 1 бр.
  • масло - 50 г
  • олио - 50 мл за печенето в тавата
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Това пиле традиционно приготвям на Нова година. То е ястие, което се консумира както топло, така и студено, което е идеално. Във всяка къща на Нова година трапезата е богата и пребогата, сготвената храна е вкусна, но просто не може всичко да се изяде за една вечер и следващите няколко дни се налага да се дояжда.

Пилето в тесто дори след като престои ден-два става още по-вкусно, особено тестото. Взимам едно голямо охладено пиле, измивам го и след като се отцеди от водата го намазвам добре със смес от сол, черен и червен пипер. Оставям го да престои поне за 30 мин.

През това време замесвам тестото. Аз лично разполагам с хлебопекарна, която ми го меси и ми спестява време и усилия. Ако месите на ръка, пак няма нищо сложно.

Направете кладенче в брашното и в него изсипете разбито с вилица едно яйце, кисело мляко, зехтин, универсална подправка (пикантина), сол, шарена сол, черен пипер, кимион, захар, малко мая. Добавете малко хладка вода и замесете тесто със средна твърдост.

Оставете тестото да почине 10-15 мин и го разделете на минимум 4-5 топки. Върху набрашнена повърхност всяка топка разточете на кръг, колкото голяма чиния. Намажете с меко масло всички тестени кори, без последната. Сложете ги една върху друга, като оставите ненамазаната най-отгоре.

Разточете отново на по-голям кръг. Намажете обилно с масло и сгънете от четирите страни към средата на кръга, като плик за писмо. Намажете отново с масло и поставете пълненото пиле в средата.

За пълнежа настържете моцарелата и кашкавала на едро ренде и разбъркайте добре със накълцаната на много ситни кубчета шунка. С получената смес напълнете вътрешността на пилето. Внимателно направете джобове между кожата и месото и напълнете и тях.

Увийте пилето добре в тестената кора. Там, където събирате краищата на тестото, намокрете с вода, за да се залепи и да не се разтвори при печенето.

Разбийте едно яйце с вилица и намажете тестото отгоре.

Поставете внимателно в дълбока тава, на дъното на която сте сложили обилно олио. Поставете в предварително загрята фурна на долен и горен реотан за около 15 минути, колкото да се стегне тестото. Извадете, намажете пилето обилно с масло, сипете в тавата около 250 мл гореща вода и покрийте тавата с капак или дебело алуминиево фолио.

Печете около час на 240 градуса, след което намалете градусите на 170. Печете така още около час. Изключете фурната и оставете пилето да се допече още 30 минути.

По време на печенето наблюдавайте да не изври напълно водата в тавата и ако се налага доливайте по малко, за да не изгори тестото.

Не сервирайте ястието горещо. Оставете да отлежи и леко да поизстине. Така тестото става хрупкаво и уникално вкусно.

Да ви е вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: