Начин на приготвяне
Подсушете джоланите добре и направете диагонални разрези по кожата с остър нож, в дълбочина 1.5 см.
В блендер поставяме нарязаните чушки, чесъна, солта, подправките, горчицата, разтопената свинска мас и лимоновия сок.
В подходящ съд поставяме джоланите и втриваме добра от маринатата. Посипваме с едра сол и обръщаме от другата страна. След като месото е овкусено добре го покриваме със стреч фолио и оставяме в хладилник за 24 часа.
Непосредствено преди запичането го оставяме на стайна температура за час. Посипваме го с галетата и го поставяме в тава, в която сме сипали от тъмното пиво. Покриваме съда с фолио и печем в предварително загрята фурна на 200 градуса за 80 минути.
През това време приготвяме гарнитурата. Измиваме и обелваме картофите. Нарязваме ги на средно дебели резени.
В голяма тенджера с кипяща подсолена вода слагаме сол и бланшираме картофите за 4 минути. Отцеждаме ги от водата и ги оставяме да се отцедят.
От сухата чабата си приготвям галета, която е подходяща с вкусовите си аромати за тези препечени и ароматни картофи.
Смесваме сухите съставки в съд, като ги разбъркваме добре. Много удобен е вариантът да поставите охладените и отцедени картофи в плик за печене или найлонова торбичка.
Сипваме от зехтина, разклащате торбичката и картофите са поели от мазнината. Така всички ароматни подправки, прибавени в плика, ще полепнат по тях. Отново разклатете торбичката, за да се овкусят всички резенчетата.
В плитка тава (тази от фурната) подредете картофите равномерно по дъното. Поставете стръкчето розмарин в средата. Печете картофките в силно загрята фурна на 200 градуса за 15 минути.
Извадете ги и ги полейте с малко разтопено масло. Допечете до приятна хрупкава коричка.
Махаме фолиото от тавата и откриваме джоланите.
Намаляваме градусите и запичаме до приятен червен загар и хрупкава коричка. Следим за течността на дъното. Ако се е изпарила при запичането, доливаме още малко. Оставяме месото да почине преди нарязването му.
Сервираме го с ароматните картофки и свежа салата за гарнитура.
Съвет: По желание можете да прибавите зеленчуци към печивото или бланширани гъби. Останалия сос можете да редуцирате с пшеничено нишесте и да залеете печеното.