Начин на приготвяне
Продуктите за средно голяма тава /за голяма тава или за тавата от фурната удвоете продуктите/:
1. Едро нарязаните ядки се смесват с галетата, канелата и ванилията.
2. Разстелете 4 кори за баклава върху намазана с масло тава, намажете ги с масло и поръсете със сместа. Направете по същия начин няколко слоя, докато ви свършат сместа и корите.
Последните 4 кори разстелете най-отгоре, отново намажете обилно с масло и разрежете баклавата на малки триъгълници.
3. Печете баклавата на 160 градуса за около 45 – 50 минути докато се зачерви.
4. Когато приключите сложете захарта и водата за сиропа да поврат за 4-5 минути на много слаб огън, и след като свалите сиропа от котлона във все още врящата смес сложете настърганата кора от лимон, сока му, ванилията и меда. Разбъркайте добре.
5. Когато леко поизстине баклавата, я залейте с топлия, но не врял! ! ! сироп. Спазвайте точно съотношението м/у захарта, водата и меда, така ще получите хрупкави и прекрасни на външен вид, а не меки и разплути баклавички! ! !
6. Подредете триъгълните баклавички във формата на елха и украсете със захаросани черешки или други плодове. Можете също да я украсите с гирлянди от плътен сметанов крем.
Желая ви успех!
Коментари
Сироп:
2 големи чаени чаши захар
1 чаша мед
2 големи чаени чаши вода
сока и кората на половин лимон
1 ванилия