Начин на приготвяне
Леко затопляме млякото, към което добавяме захарта и маята. Разбъркваме добре до получаване на хомогенна смес и оставяме за малко, за да може да се активира маята.
През това време пресяваме брашното и солта в съда, в който ще месим. В средата оформяме кладенче, в което изсипваме вече активираната мая, белтъка и разтопената свинска мас. Замесваме меко и еластично тесто, което оставяме да втаса около 45 мин.
След това прехвърляме втасалото тесто върху набрашнена повърхност и го разделяме на на две равни части, а всяка една от тях на още четири - общо 8 части. Разточваме всяка част на кора с дебелина около 3-4 мм и я намазваме с меко масло.
Събираме частите една върху друга, като последната не се намазва. Взимаме всички части и разточваме хубаво на голяма кръгла кора, която да е с дебелина около 2-3 мм. От външната страна на кората изрязваме кръг, който е с ширина 3-4 см и го разделяме на три части.
Всяка част навиваме на руло. Останалата кора разрязваме на 8 триъгълни парчета. Всяко парче навиваме на руло и го разрязваме през средата. По този начин получаваме общо 16 парчета.
Взимаме тава с диаметър 25 см, която предварително сме намазали с масло и редим 16-те парчета по края на тавата, като острата им част трябва да е към вътрешността на тавата. В средата поставяме трите навити рула.
Оставяме питката отново да втаса, след което я намазваме с разбитите жълтък и прясно мляко.
Печем празничната питка в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност. По желание след намазваме на питката, може да се поръси със сусам.