Свинско с кисело зеле и праз на фурна

30/12/2018
Йорданка Ковачева
отЙорданка КовачеваМастър Шеф9535093420
"Минутки за класика в кухнята - Свинско с кисело зеле и праз на фурна "
Приготвяне20 мин.
Готвене155 мин.
Общо175 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
9 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 748
  • Преглеждания за месеца111
  • Преглеждания за седмицата26
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена9

Необходими Съставки

  • кисело зеле - 1 кг
  • праз - 2 стръка
  • пресен лук - 1 стрък
  • дафинов лист - 2 бр.
  • свински джолани - 2 бр., около 800 г
  • ориз - 200 г
  • червен пипер - 1 с.л.
  • куркума - 1 щипка
  • олио - 100 мл.
  • бахар - 2 - 3 зрънца
  • черен пипер - 10 зрънца
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Свинските джолани се цепват напречно на отделни по-малки парчета с кост. Може да помолите да свършат това вместо вас в месарницата.

2. Месото с единия дафинов лист и зрънцата бахар и черен пипер се поставят в леко подсолена вода и се слагат на умерен огън докато свинското започне да се отделя с лекота от кокала. (около 2 часа).

3. Лукът и празът се нарязват и запържват до омекване в олиото. Сипва се киселото зеле - накълцано, и червения пипер, куркумата, другият дафинов лист и малко сол. След една-две минутно разбъркване се добавя оризът, предварително накиснат в студена вода и добре измит.

Запържва се за кратко и се налива 200 мл зелев сок. Готви се докато се редуцира почти напълно и всичко се изсипва в тавичка.

4. Към зелето и ориза се налива бульон от варенето на джоланите - на 1 обемна част ориз-2.5 части течност. Може и малко повече, ако обичате зрънцата по-меки и пухкави. Зависи и от марката и вида, който използвате.

5. Подредете в тавичката и парчетата свинско месо и пъхнете в загрята на 200 градуса фурна докато се абсорбира всичката течност и ястието остане на мазнина.

Добър апетит.подобни рецепти тук

5 8
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар