Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Празнична баклава с богата плънка и чуден сироп

Празнична баклава с богата плънка и чуден сироп

Празнична баклава с богата плънка и чуден сироп
Снимка: Илиана Първанова
8 / 9
30/12/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
110 мин.
Порции
16
"Хапваме с удоволствие и без мярка прекрасната празнична баклава, която сме сътворили с много любов"

Необходими Продукти

  • За сместа
  • яйца - 1 бр.
  • кисело мляко - 1/2 ч.ч.
  • шарлан - 1/4 ч.ч. (или олио)
  • кафява захар - 1/2 ч.ч. (може и бяла захар)
  • орехи - 2 ч.ч. натрошени
  • масло - 70 гр (или цяло малко пакетче от 125 г)
  • кори за баница - 500 г
  • За сиропа
  • кафява захар - 2 ч.ч.
  • вода - 4 ч.ч.
  • ванилия - 1 пакетче
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Продуктите за сместа - яйцето, киселото мляко, шарлана и кафявата захар, разбъркваме заедно. Шарланът и кафявата захар може да се заместят с олио и бяла захар.

Отделно натрошаваме леко орехите, като ги сипваме в плик и с помощта на легнал буркан, с движения като със точилка, ги притискаме и натрошаваме не много.

Преброяваме корите в пакета и ги разделяме за 7 реда кори (ако в пакета са 14 кори - ще са по 2 на ред). Сместа ще ни е необходима за 4 реда разстиламе равномерно - най-вече по краищата на корите, за да не са сухи. Орехите разделяме на 2 части. Намазваме с шарлан квадратната тава. Разстиламе:

1 ред - кори + смес

2 ред - кори + смес

3 ред - кори + 1 ч.ч. орехи

4 ред - кори + смес

5 ред - кори + орехи

6 ред - кори + смес

7 ред - кори

Нарязваме внимателно (желателно е да не излиза плънката над корите) - по желание на парчета - квадрати или ромбчета. Печем на 180-200 градуса за 30-35 минути (според фурната) - до тъмно-златист загар.

Готовата баклава я поливаме или намазваме с помощта на силиконова четчица - предварително разтопеното краве масло. Оставяме да изстине и през това време приготвяме сиропа:

Водата, кафявата кристална захар и ванилията варим в тенджерка, като разбъркваме дълго време - до изпаряване на почти половината течност.

Вече изстиналата баклава с черпак заливаме равномерно с топлия захарен сироп. Така залята престоява цяла нощ.

Уникална баклава с вкус на карамел и аромат на ванилия! Богатата й плънка я откроява от класическата рецепта. Достоен сладкиш за всеки празник - и най-вече за Новогодишната трапеза!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: